A Tarr Béláék rendezte filmszemle alkalmából a tavalyi, 42. szemléből válogattunk az Indafilmre játékfilmeket, hogy akinek nem sikerül az Urániában és Toldiban beférnie a csütörtökön induló vetítésekre, az is nézhessen friss magyar mozit.

 

 

500 millió forintos, vicces kriminek indult, de a külföldi koprodukciós partnerek kiszállása után Miklauzic Bence végül 223,2 millió forintból forgatta le A zöld sárkány gyermekeit (ebből 100 millió volt MMKA-támogatás): több szálat és szereplőt kivágtak és a kínai helyszínt. A film 2011 áprilisában került a mozikba, de eddig csak 1400 körüli nézőszámot tudott összehozni, tudtuk meg Berger József producertől. Pedig mi is megírtuk: ez a film jó. "Nulla forint marketinggel nem lehet jó nézőszámot csinálni - szomorkodott Miklauzic, - bár mostanában egyáltalán nem nézik magyar filmeketi".

 

 

 

Mészáros Márta: Utolsó jelentés Annáról, az Apacsok Török Ferenc-film és Bergendy Péter: A vizsga című filmje előtt/mellett kezdett neki Dézsy Zoltán is egy ügynökfilmnek. Első nagyjátékfilmje dokumentumszerűen követi az ügynökké válás útján Kárász Mátyást, aki jólétben él pártállami funkcionárius szüleivel a Rózsadombon. A rendező 45 millió forintból, 16 milliós ORTT és 2 milliós NKA támogatással forgatta a retróban tobzódó dokumentumszerű filmjét a 80-as évek egyetemi ellenzéki mozgalmairól és a soraikba beépülő III/III-as spiclikről. A Barkas mentőautókra, a Zsiguli taxikra, stenciles sokszorosítógépre, füles fotelekre, valamint Kubik Anna és Lukács Sándor színészi játékára alapozó filmet több mint 14500 fizető néző látta a mozikban. 2010 decemberétől 2011 áprilisáig volt az Uránia műsorán, ekkor mutatta be az MTV.

 

 

 

Míg a Pál Adrienn 2010-ben csak az Un Certain Regard elnevezésű válogatásban szerepelt Cannes-ban, Mundruczó Kornél 406,9 millió forintból forgatott Frankenstein-terve hivatalosan is indult a cannes-i fesztivál Aranypálmájáért. A 2010. szeptember 9-i magyar premiere óta csak 6200-an nézték meg itthon, pedig tudósítónk Cannes-ból ezt írta: "a rendező az eddigi filmjeihez képest líraibb, közönségbarátabb filmet célzott meg". A Magyar Filmkritikusok Szövetségének legjobb rendezés és fényképezés díjai után külföldön is beváltotta a reményeket: számtalan külföldi fesztiváldíjat nyert, és vagy 20 országba eladták.

 

 

 

Az Üvegtigris 3-at 2010 decembere óta 310 ezren látták, míg 2011-es magyar filmeket összesen 90 ezren. Azóta 20 ezer eladott dvd mellett a kiszivárgott kamerás verziót is több száz ezren töltötték le. "310 millió plusz áfa lett a vége. 75 millióval tartozik még az alapítvány, és a 20 százalékos adókedvezmény is hiányzik, mert azt csak a tartozás kifizetése után lehet elszámoltatni - mondta Kovács Gábor producer a költségvetés nehézségeiről. - Azért vagyok különösen büszke a harmadik részre, mert nemcsak a közönség szerette, hanem a szakma többsége is, és külföldi fesztiválokon is futott. Akkor csinált sok nézőt amikor temették a magyar filmszakmát." Kritikusunk tavaly ezt írta a filmről: "A párbeszédek az újabb helyszíneken is hozzák az eddigi Üvegtigris-fílinget."

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása