Az előző évad Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) legjobb filmjei akár grafittal, akár számítógéppel készültek, az eredetiségükkel a hazai díjazásuk óta számtalan nemzetközi fesztiválon is nyertek. Most nézzük ezeknek az animációknak a rendezőit: honnan indultak, és mi lett velük azóta. Aki nem látta ezeket az animációkat, nálunk egy hétig még bepótolhatja - az idei június 28-ig tartó KAFF ürügyén.

A 77-ben született Csáki László a My Name is Boffer Bings című filmmel aratott utoljára fesztiválsikert. Többszörös díjnyertes rendező, vizuális művész és a MoME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanára. Csáki a film és az animáció világában is ismert. Animációiban fekete világokban mozognak fehér vonalrajz hősei (Napok, amelyeknek értelmet adott a félelem, 2003; Darazsak, ludak, körtefa, 2005). Legutóbbi munkája már kevert technkával készült: négy évig egy raklapnyi krétával minden kockáját kézzel rajzolta meg, majd az Umbrella stúdió végezte a digitális utómunkát. A filmet itt lehet megnézni.

csaki_laszlo.jpg

Vácz Péter 1988-ban született Budapesten. Tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tervezőgrafika szakán kezdte, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán folytatta. Az itt készült Patakiskola című BA diplomafilmjét tucatnyi nemzetközi fesztiválon vetítették, a nálunk is megtekinthető Nyuszi és Őz című mesterszakos diplomafilmje pedig több mint 120 fesztiváldíjat nyert világszerte. Jelenleg Berlinben él, és a londoni Picasso Pictures animációs cég szerződtetett rendezője. Itt készítette a James zenekar legújabb bábanimációs videóklipjét (All I’m Saying). A Nyuszi és Őz című filmet itt lehet megnézni.

vacz_peter.jpg

Horváth-Molnár Panna a a Dipendenzával került a listánkra. 2012-ben diplomázott a MOME animáció szakán. Ugyanabban az évben részt vett az Animation Sans Frontieres elnevezésoű európai animációs tréningen. Háttértervezőként és látványtervezőként dolgozik, miközben saját film- és sorozatterveit fejleszti. A dialóg nélküli, groteszk animációs szerelmi háromszög történetét itt lehet megnézni.

panna-horvath_molnar.jpg

Glaser Katalin filmje A három nagymamám volt a legjobb forgatókönyvíró díját kapta. A rendező 1983-ban született Budapesten. 2001-ben a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán végzett. 2008-ban szerzett diplomát a MOME animáció szakán. 2009 óta a MOME-n tanít. 2001 óta számos hazai csoportos kiállításon szerepelt, 2009-ben első önálló kiállítása Vergődő kentaur címmel volt látható a Liget Galériában. Készített logókat, szpotokat, részt vett több arculattervezési projektben. A viccesen őszinte, eredeti rajzstílussal készült filmet itt lehet megnézni.

glaser_katalin.jpg

A játék- és dokumentumfilmjeiről ismert Szirmai Márton (Szalontüdő, MINIMÁL) első animációs rendezésében a Grimm Café-ban a híres meseszereplők kevéssé heroikus utóéletébe pillanthatunk be. Szirmai 1977-ben született Budapesten. Szabadúszó szerkesztő, rendező, vágó televíziós és független produkciókban. A filmet itt lehet megnézni.

szirmai_marton.jpg

Emil Goodman, polgári nevén Szabó András, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett 2011-ben. Azóta az Umbrella Stúdióban dolgozik reklámfilmek, videoklipek rendezőjeként. Henry Waltz c. diplomafilmje egy elképzelt egészestés film vizuális ízelítője. Ennek a projektnek az első önálló rövidfilmje a Heaven’s Vanguard. A filmet itt lehet megnézni.

emil_goodman.jpg

Gál Julianna Mother Beast című alkotása kísérleti animációs rövidfilm, ami az egész világot behálózó spirituális energiák forgószelének véletlenszerű aktusaiból épül. Gál 1981-ben született Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után 2000-ben lakberendezéssel kezdett el foglalkozni, a hagyományos rajzanimációt a Pannónia Filmstúdióban sajátította el. A MoMÉ-n animáció szakra járt, 2005-ben a C.A.K.Ó. Stúdióban bábkészítőként dolgozott. 2009-ben Spanyolországba költözött, ahol festeni kezdett, valamint elkészítette első önálló rövidfilmjét. 2011 óta Argentínában él, ahol a Stopmotion Collective alapítótanára, és a cordobai El Birque stúdióban animátorként dolgozik. A filmet itt lehet megnézni.

gal_julianna.jpg

Végső Ágota 2012-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. Filmje, a Szörnycsapda magával ragadó streetart film a főszerepben egy plakátfigurával, aki szembeszáll a várost fenyegető gigantikus szörnnyel. Filmterveivel különböző nemzetközi projektekben vesz részt, dolgozott a dán főiskola, az Animation Workshop berkein belül is, legutóbbi munkáját Lisszabonban fejlesztette. Rendszeresen készít animációs videókat a ingyenes oktatási fórum, a TED-ed részére. A filmet itt lehet megnézni.

vegso_agota.jpg

Kopasz Milán különleges animációs origami szignálfilmjével, a Polyhedron Blues-zal szerepelt a válogatásban. A rendező 1986-ban született Szolnokon. Idén végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. Elsősorban Pupettoons-filmeket, azaz olyan stop motion animációkat készít, ahol a mozgásfázisok előre el vannak készítve, és kockánként kell cserélgetni őket a kamera előtt. Ezzel a technikával készítette a 2014-es Hiroshimai Nemzetközi Animációs Fesztivál magyar programjának hivatalos szignálfilmjét is. Rövidfilmjeit és alkalmazott animációs filmjeit rendszeresen vetítik nemzetközi és magyar fesztiválokon. A filmet itt lehet megnézni.

kopasz_milan.jpg

 A portréfotókat a KAFF katalógusából kaptuk. 

Címkék: animáció filmrendező kaff

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása