Mától külföldön is nézhető az Indafilmen a Szomszédaink, a magyarok-széria első része, illetve a Szlovákmagyarok és a Menjek/maradjak című filmek. Már a héten további filmek lesznek külföldön élő nézőinknek is elérhetőek. Ezek a határon túli magyarság kérdéseiről, a többség-kisebbség sztereotípiáiról szólnak.

Galán Angéla és Zámborszki Ákos Szomszédaink, a magyarok című dokumentumfilm-sorozatának célja például, hogy többféle, helyenként szélsőséges vagy egymásnak ellentmondó vélemény szerepeltetésével rámutasson a sémák mentén történő gondolkodás visszásságaira, és arra, hogy ez mennyiben nehezíti a kölcsönös megértést és megismerést.

A Szlovákmagyarok Galán Angéla diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és vállaltan szubjektív hangvétele ellenére sok vitát keltett. A dokumentumfilm egy személyes útkeresés történetébe ágyazza a kisebbségi lét problémás kérdéseit. Van-e olyan, hogy szlovákiai magyar identitás, és ha igen, milyen? Hová tartozik egy Budapesten született, Pozsonyban nevelkedett, Budapesten élő szlovákiai magyar? Hol a hazája? Egyáltalán, fontos-e a haza fogalma a 21.században?

A kivándorló magyarokról szóló dokumentumfilm-sorozat New York-ban forgatott pilotepizódja két kint élő magyar fiatal portréját állítja kontrasztba. A dokumentumfilmet a Speak Easy Project csapata készítette saját finanszírozásban. Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba filmje. További információ itt olvasható.



Hogy miért nem tesszük külföldön is megtekinthetővé az IndaFilmen látható összes, cirka 170 filmet? Mert a nemzetközi sávszélesség drága, és mert a jogokat is többnyire határon belülre kapjuk meg.

Címkék: szlovákmagyarok menjek/maradjak szomszédaink a magyarok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ShanghaiKid 2013.12.05. 03:05:05

Köszönöm, meg fogom nézni őket, érdekesnek ígérkeznek.

Innen egy picit off leszek:

Ha már ketté lehet venni, hogy külföldről mit lehet elérni és mit nem, lenne egy javaslatom a reklámokkal kapcsolatban. Nem lehetne azt megoldani, hogy aki külföldi ip-cÍmről jön, annak ne ugorjanak az arcába teljesen irreleváns reklámok percenként, hiszen úgysem fogunk pl. vodás telót venni vagy magyar boltban vásárolni az év 50 hetében. Pár éve volt az ideális reklámmennyiségről vita, meg arról, hogy mennyi minden mozoghat, villoghat egy oldalon anélkül, hogy az "néző elkapcsolna" vagy adblockert vetne be. Az utóbbi pár héten szinte felrobbant az agresszív, zavaró reklámok száma, adblocker nélkül egyszerűen élvezhetetlen az oldal.

süti beállítások módosítása