Gyöngyöspata és Olaszliszka hírhedté válása után Tiszabőről is egyre több rémhír jelent meg a médiában a cigány-magyar együttélés különböző problémáiról. Az ország legszegényebb, főként romák lakta településén, Tiszabőn az iskolából, a közigazgatás utolsó megmaradt bástyájából kiindulva próbálták feltérképezni az indexvideós filmben a helyzetet.

Ez a 2011-es dokumentumfilm is részt vett a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztiválon 2013-ban hét másik indexes film között (a fesztiválos részletekről itt olvashat). Szerkesztő-riporterek Tamás Bence Gáspár és Plankó Gergely, Botos Tamás volt az operatőr, Iván Róbert a vágó.

"A jövőképek feldolgozása a Tiszabőn készült film. Inkább a dokumentumfilmezés műfajával rokon, mint a sajtó számára készülő videókkal. Magyarország egyik legszegényebb falujában készült alkotás az iskolán keresztül, onnan kiindulva mutatja meg a tiszabői valóságokat. Egy ilyen leszakadó településen a filmes munkát megkönnyítő, legalizáló pozíció felvétele, a szakmai nyelvezet szerint a "bejutás a terepre" nagyon nehéz. Az iskola kiválasztása több szempontból szerencsés: az iskolai év eseményei témát, apropót szolgáltatnak a forgatásra. Itt könnyebben képesek felmutatni pozitív példákat is, ami a falu árnyaltabb megismerésének elengedhetetlen eleme. A film kissé pozitivista felütésével, kimeneteivel reagál, arra a sok, többnyire egyoldalú negatív falukép(ek)re amelyet a közvélemény gyakran éltet a szegényebb sorú falvakkal szemben." (Edelmayer Zsolt)

Címkék: dokuszemle

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2013.10.31. 20:45:32

Utálom a cigányozást, minden népre lehet mondani valami negativumot. Franciára, németre, olaszra, hadd ne mondjak:)
Inkább azzal kéne törődni, szorgalmazni, hogy munka alapú megélhetés legyen a részük.

intubátor 2013.10.31. 20:50:41

kulföldröl coki. valtsatok mar le ezt a fost!

Danubius 2013.10.31. 20:58:45

Csak én nem akarnék alkalmazni ilyen frizurájú fiatalokat, vagy mások is fenntartással fogadják ezt. Ez olyan mint a francia sapka amit annyira szeretnek. Nekem az jön le hogy inkább telefonnal akarnak pénzt keresni. Nem beszélve arról, hogy a sokmilliárdos felzárkóztatási pénzeket arra kellene költeni hogy a romák megtanulják az irodalmi magyart. Mer' dik hé ki aka' rendesen fizetni egy gájdzsónak főnök?

prunoki 2013.10.31. 21:02:01

Nekem is tele a púpom avval, amikor az Index címlapról iderángatnak és nem tudom megnézni, mert az atyaég tudja milyen licenszprobléma lehet egy magyar nyelvű dokumentumfilmmel, ha meg lehetne nézni Belgiumból.

fuximaxi 2013.10.31. 21:43:55

Menj költözz Borsodba, majd fogod őket utálni.

fuximaxi 2013.10.31. 21:44:25

micsoda?-nak akartam címezni.

spike179 2013.10.31. 21:49:23

A sok hülyének, aki nem tudja miért nem lehet külföldről nézni:

A nemzetközi sávszélesség kurva drága. Országon belül megvenni a BIX tőzsdén a Terrabyte-okat és gigabit/s -eket olcsó.

Ha meg külföldön vagy, akkor jó eséllyel kisebb eséllyel lesz belőled reklámbevétel. Már csak amiatt, hogy a reklámozók nem fizetnek a külföldi látogatókért.
Akinek nem tetszik az utóbbi, az mehet sírni a reklámozóknak.

Aki meg úgy gondolja, hogy sóher dolog nem venni kurva drága nemzetközi sávszélt, az fizessen elő egy magyar vpn szolgáltatásért, aztán kussoljon.

2013.10.31. 22:51:47

@spike179: Az origo elérhető, az index nem. A kezdetektől így van ez. Az origo ennyivel jobban megy? Nem kötekszem, csak kérdezek.

2013.10.31. 22:55:17

@micsoda?: Nem tudom. Én se vagyok cigányellenes, van olyan ismerősöm, akire a gyerekemet rá merném bízni, de azért... Ja, igaz, én borsodi vagyok. Mondjuk Putnokon ne sétálj sötétedés után...
Egyébként miért van az az angol mondás, hogy: Ha cigány kopogtat az ajtódon, engedd be, mert szerencsét hoz. De valamit vinni is fog.

Lehet, hogy ismerik őket?

kalocsapi 2013.10.31. 23:24:21

Jó volt a kirándulás, srácok? Hány napot voltatok ott? 2-őt? Csak azért kérdezem, mert a cigány-magyar együttélés egyébként nem jelenik meg a filmben. Mert ahhoz alaposabb felkészülés, és kutatómunka, több idő, és több megszólaló kellett volna. Akár a szomszéd falvakból is. Ehhez már több tökösség kellett volna, mint ovisokkal interjúzni, és csajokkal jópofizni. Azt tudjátok-e miért nincs rendőr arrafelé? Én éltem pár faluval arrébb, itt sokan nem csak a médiából értesülnek "rémhírekről", hanem meg is élik azt. Értem én, hogy ellensúlyozni szerettétek volna az egyoldalú híreket, de ez ugyanolyan egyoldalú megközelítése a témának. Hasznos anyag, kell ez is. Főleg a pedagógusokkal készített interjúk voltak tanulságosak. De a Tiszabő, Kőtelek, Nagykörű háromszögben igencsak problémás az együttélés, úgyhogy ha már bevállaltátok, hogy utánajártok akkor ne csak a közoktatási intézményeket célozzátok meg. Tényleg, fogadjuk már el végre, nézzünk szembe vele, beszéljünk róla és cselekedjünk mindkét nép jövője érdekében: a sorozatos terménylopások, az idősek brutális legyilkolása, uzsorázás stb. nem a kuruc.info koholmánya, hanem a rideg valóság...

kalocsapi 2013.10.31. 23:46:59

Ha negatívra is sikerült az előző hozzászólásom én úgy tartom, hogy ez a film fontos, és gratulálok hozzá az indexes srácoknak. Jó volt látni pár roma fiatalt, akiknek van jövőképük, céljuk, elképzelésük a 8 osztály után. De a helyzet az, hogy nem is azokkal van a probléma, akik sikeresen elvégzik az elemit és szakmát vagy érettségit szeretnének.

Nekem csak annyi a bajom a történettel, hogy ez a film nem a cigány-magyar együttélésről szól. Az, hogy a cigány gyerekeknek magyar tanáraik vannak még nem jelent semmit az együttélés szempontjából, a falu lakosságának 99%-a roma. Az együttélés kérdését (ismétlem magam) pár faluval arrébb lehet vizsgálni, valójában ott csapódik le ez az egész, ahol még jórészt vegyes az összetétel.

Sandor Nagypal 2013.11.01. 00:58:07

@micsoda?: Mindenkire lehet valami negativumot mondani például rád is:Ritka nagy barom vagy!Kérdezd már meg a magyar embereket hogy német,olasz,francia vagy cigány szomszédot szeretnének maguknak?"Inkább azzal kéne törődni, szorgalmazni, hogy munka alapú megélhetés legyen a részük." Ez megjegyzésed a csúcsa a hihetetlen ostobaságodnak.Istenem eddig a fejed a seggedben volt?

nyulaspista 2013.11.01. 07:22:35

mennyibe van nekem ennek a sok cigánynak az eltartása és rendre tanítása... ha ezt a pénzt az én gyerekeimre fordíthatnánk...

Attila64 · www.sagaontour.ca 2013.11.01. 07:26:21

Na, akkor a c.igánysajnáltatás megvolt mára is...

Mikor fogják tőlük a kötelességeiket, a társadalmi normák betartását is számon kérni?!

Konzervatív0 2013.11.01. 07:41:36

Mindig is álltam, hogy a cigány-magyar együttélés problémáit nem lehet távgyógyítással megoldani, és az ilyen célú filmek nem vagy nem jó helyen érnek célt.
Én egy borsodi kisközségben lakom, ahol hogy is mondjam jelentős a cigány kisebbség. Mondjuk már csak pár év hogy az mondjuk hogy jelentős a magyar kisebbség.
Emlékszem iskolás koromra, amikor 2 cigány osztálytársam volt az általánosban, és most a gyereke osztályában 3 db magyar gyerek van, de ez most nem fontos, csak a demográfiai változását hivatott szemléltetni.
Az veszem észre hogy a régebbi un. helyi cigányok többségével nincsenek együttélési gondok, noha a szívemet facsarja néha hogy tudom mindegyiknél 5-6 gyivi-s gyerek van kinn nevelésen akiket rabszolgaként nevelnek. A saját gyerek a legdrágább farmerekben a legdrágábba játékokat kap, de a nevelt gyerekek majd esznek az oviban. Egyik nevelőszülő elsorolta, hogy „kettétörök nekik 1 cigit mindjárt nem kell nekik annyi kaja”. Egy 18 évét elérő testvérpár havi 10 ezerért a volt nevelőszőlők spajzát bérelte lakás gyanánt. Mindegy, ez most másodlagos.
A nagyobb probléma a betelepülő és a gyivi-s nevelőszülős dolog után ittmaradókkal van.
Nekik se Istenük se hazájuk. Ők akik betörnek, lopnak, és ölnek mert valaki épp ott volt, ők meg épp mérgesek voltak, hát agyon kell verni valakit (ez is megtörtént), stb. Tőlük nem lehet végigmenni este a faluban, és ők erőszakoskodnak iskolában a 10 éves kislányokkal. Ők akik koszosan járatják a gyerekeiket, és ők akik megverik a tanárnőt. Az óvodában szinte minden éven vagy ótvaras gyerek, a tetű mindennapos. A gyermekvédelmis ha kimegy a családhoz megverik, így ki sem megy. Ha intézkedik akkor a családját is megverik.
Valahol megértem azt a problémát, amikor valakinek nincs munkája és a kilátástalan helyzetben bezárkózik és antiszociálissá válik. Amit nem tudok megérteni, hogy pl ezeknek az embereknek munkád adsz és vagy el sem vállalják, vagy 1 nap után otthagyják, vagy kirúgják őket mert ami mozdítható ellopták. Normális gondolkodású ember mindent elvállal hogy a családjának enni tudjon adni.
Nos ezeket a problémákat a filmek nem mutatják és ha mutatnák is semmi célt nem érnének el vele.
Megmondom őszintén, magam sem tudom hogy lehet ezeket a rétegeket helyes mederbe terelni.
Amikor az oviban megkérdezik a gyereket hogy mi szeretne lenni és „segélyes” akar lenni ott nem látok sok lehetőséget. Egy biztos, a segélyezés meg a jogvédő ajnározás a rózsadombról ezen nem segít, csak mélyíti a társadalomi szakadékot.
Ezek csak egy hozzá nem értő ember szavai. Egy biztos az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Az érintett régiók ki fognak szélesedni és olyan fokúra fog hágni a fentebb vázolt problémakör amit csak erőszakkal fognak tudni megoldani. Attól pedig Isten óvjon meg mindenkit.

Konzervatív0 2013.11.01. 07:53:41

Belátom nem könnyű ma "rendes" cigánynak lenni.
A fentebb vázolt csoportok maitt ők is megkaják a stigmát, és a válalkozó félve fogja őket alkalmazni, és ismervén hogy az iskoklásztatás mekkora költsélgekkel jár ezeket nem könnyű előteremteni. A tanittatási gondokat hivatott enyhiteni a Bursa és egyéb pénzek, de teljes egészében nem oldják meg ezeket a gondokat. A munkaválallást pedig egyáltalán nem. Elfogadom, hogy egy kiemelkedni vágyó cigányembernek nagyon nehéz a dolga, viszont ennek az oka elsősorban az antiszociális csoportokban keresendő. Azzal hogy az antiszociális csoportokat nem kezeljük a helyén nem teszünk mást mint a kiemelkedni vagyók esélyeit rontjuk, és a lehetőségeiket szűkitjük.
Ezen kellene elgondolkodni.

csibemail 2013.11.01. 08:07:47

Van egy cigány kolléganőm. Megszökött otthonról, hátrahagyva a gyerekeit is.
17 abortuszon van túl, két kamasz fia van, akik verték a férjével együtt. Még gyerekként beígért/eladott feleség volt, esélye sem volt az életre. Most krízislakásban él, és 100%-os támogatást kap.
Élni akar!!!! Érettségire jár, magyar tanárhoz, hogy azt az ocsmány tájszólást el tudja dobni. És a cég mindenben támogatja.
Mesélt ......

A férje nem tudott az abortuszokról, nem tudta miért nem jön a sok purgyé. Ezért már mindenkinek odaadta, hogy csinálják már fel. Volt orvosfenyegetés, stb... De az orvosok védték.
Volt, hogy a férje és az alomtagok szándékosan provokáltak diszkók előtt kölköket, amikből verekedés lett, majd a bíróságon jött a cigány vagyok, nem csináltam semmit, és a mocskos rasszisták megvertek. Jöttek a kártérítések.
A hivatalnokok is rasszisták, mennek az ombudsmanhoz, polgármesteri hivatal meghurcolva.
Cigánynak lenni oltári üzlet!
És a kolléganőm ebből akar kitörni, és segíteni kell!!!!!!!!!!!!
Egy végtelenül becsületes asszony, de nincs saját személyisége, fél, retteg, mert ha megtalálják megölik, vagy élete végéig bezárva, rabszolga lesz.
Rohadtul elegem van a sok jogvédőből, akik pénzzel lerendezik az "integrációt", majd köpnek egyet ránk, hogy rasszisták vagyunk. De egyik ország se akarja magukhoz venni, édesgetni, mert pontosan tudják mifélék!

Fülöp van der Öregebbik 2013.11.01. 08:08:12

@spike179: jólvan komán, de azé' nem kell lehülyézni mert 'nem tudom miért nem lehet külföldről nézni'

micsoda? 2013.11.01. 08:30:48

@Sandor Nagypal:
Szerintem a cigányok tanulhatnának tőled stilust:) Azt sem tudod miért utálod őket, csak!
Egyébként kérdezd meg az időseket, mi bajuk volt a cigányokkal amig azoknak volt munkájuk.

Danubius 2013.11.01. 08:42:31

Azért sok mindenben hasonlít a magyarság és a cigányság. Pl a cigányság nagyon európai uniós mentalitású. Ugye mi magyarok is annak örülünk ha minél kevesebb befizetésből minél többet kapunk vissza az uniótól. Na így vannak ezzel a rómaiak is. Csak ők nem az uniót fejik hanem téged meg engem.
Írtam levelet Járóka Liviának hogy van két cigány falu a környezetemben, az egyikben csórók de viszonylag rendesek, a másikban csórók de oltári rendezetlenek, a cigányság szégyene. Írtam hogy kicsit utána kéne nézni hogy mi a különbség és felzárkóztatni a rendetleneket. Jött a cinikus válasz, hogy majd megemlíti egy antropológus ismerősének. Persze nem láttam senkit tanulmányozni a faluban.

Szolo 2013.11.01. 08:42:52

A falusi cigányok oktatása már ott elbukik, hogy egy komolyabb végzettség megszerzésével a saját családjukat veszítenék el a tanult gyerekek. Az érettségizett gyereknek már nem lenne sok közös témája a 8 általánossal talán még rendelkező idénymunkás szülővel, és ezért a gyerek sem küzd a tudásért, mert azzal elveszítené a szüleit, akik csak egyre jobban éreznék a tudáshiányukat a gyerekükhöz képest.
A muzsikus cigányok "nemes cigányok" megtalálták a helyüket a társadalomban, és ezt elfogadta a társadalom, de az egyéb cigányok nagyon kilógnak a társadalomból. A cigányokat hatósági eszközökkel asszimilálni próbálják a társadalomba már vagy 100 éve, de erre 100 év még nem volt elég. A vándorló magyaroknak is ezer év kellett az Európában elfogadott értékek átvételére. A cigányok 100 éve még szekértáborokkal járták a világot, és onnan zsúpolták be őket a falvakba. Idő kell, amíg alkalmazkodnak ehhez a helyzethez.

Konzervatív0 2013.11.01. 08:44:41

@micsoda?: El kell keserítselek ill. mindenkit aki azt gondolja hogy rasszista csak a magyar lehet és a rasszizmus csak a cigányok ellen létezik.
Itt errefelé mindennapos a fent említett cigány réteg részéről a "buzmimagyar", vagy "k.magyar" ill. "dögölj meg rohadt magyar".
Ezért kétélű dolog a rasszizmussal operálni.
Azt gondolom, legalább is itt vidéken a tisztességes, ill. téársadalmilag elfogadott módon élő cigányembert senki nem utálja azért mert cigány, és sok esetben társadalmi elismerést kapnak.
Példa. 90 óta képviselő a faluban egy cigány ember. Rendes családja van, munkahelyes, és mint mondtam már az egyenlőre többségi magyar társadalom szavazza meg, más magyarokkal szemben, ugyanis a cigányok mkiközösítik, műcigényak meg gácsócigányak tartják, mert ő kiemelkedett.
Szóval úgy érzem rasszizmussal operálni nem igazán helyénvaló, mert a szakadék nem bőrszinből fakad, hanem a viselkedésből.

Zephyrous 2013.11.01. 09:01:34

@micsoda?: Milyen érdekes, hogy hazánkban élnek más kisebbségben lévő nemzetiségek is: német, francia, olasz, stb. Én meg még sohasem hallottam németezésről, franciázásról, olaszozásról, csakis cigányozásról! Ez amiatt van, mert csak a cigányokkal vannak problémák! Nem alaptalan a cigányozás, ahogy mondani szokták, a sztereotípiák azért sértők, mert igazak!

Trautmann 2013.11.01. 09:15:14

@micsoda?:
és kinek kéne munkahelyeket teremteni gyikarc?
Kapitalizmus van 23 éve.Csak szólok.
Már nem állambácsi csinál.

micsoda? 2013.11.01. 10:37:47

@Zephyrous: Ha cigányok nem lennének mások ellen fordulnánk. Példa a nyugerezés, meg az Ő ingyen utazásuk. Egyszóval, más szemében meglátni a szálkát magadéban a gerendát sem. Ezek vagyunk.

Sandor Nagypal 2013.11.01. 11:06:25

@micsoda?: 1953-ban születtem,szerinted elég idős vagyok?Én napi szinten találkoztam velük,veled ellentétben aki még kitömve sem látott cigányt.A 60-as 70-es 80-as években sem akartak dolgozni csak muszáj volt!Mondjuk a " közveszélyes munkakerülés"-sel járó büntetés sem hatotta őket nagyon meg.Veled erről a témáról vitázni olyan mint vakkal a szinekről.Nőjj már fel és végre húzd ki a fejed a seggedből hogy láss valamit a való életből!Te is csak addig írogatsz pozitív dolgokat a cigányokról( van olyanuk eggyátalán?)amig felnem probálnak egy páran.És oly mindegy hogy férfi vagy nő vagy!

fidesz=mszp 2013.11.01. 11:48:34

Jaj, jaj, jaj rasszisták vagytok! Ne bánccsátok má orbán szavazóit!

khmm... 2013.11.01. 19:24:53

@fuximaxi: Hát bizony, már Hann Endre is "megkutatta" ezt a témát, mikor még nem volt polkorrekt kényszer a kutatók száján....

www.romacentrum.hu/dokumentok/eloitelet-es-sztereotipiak-mai-ciganyviccekben

" Előítéletesség és együttélés

Számos szociológus és szociálpszichológus foglalkozott már a kérdéssel: mi történik az előítéletekkel akkor, ha két ellenkező etnikai csoport együtt él? Csökkennek-e az előítéletek a személyes ismeretség hatására? A legtöbb vizsgálati eredmény tanulsága szerint csökkennek, ha nem felszínes ismeretségről van szó (Gray -Thomson, 1953).

....

....

Fentieknek ellentmond az az 1978-as kutatási eredmény, amelyet Hann Endre tárgyal, s amelyben azt fogalmazza meg, hogy a cigányok közelsége, fokozza annak valószínűségét, hogy az irántuk érzett ellenszenv kifejezésre jut, tehát az együttélés súrlódásai, felerősítik a negatív sztereotípiákat (Hann, 1979).

süti beállítások módosítása