A legjobb tavalyi animációs filmnek olvasóink Tóth Roland Gondolatok a pincében című filmjét választották az Indafilm animációs szemléjén. A filmszemlénk a KAFF nemzetközi animációs filmfesztivál idei kísérőrendezvénye volt: az előző fesztivál díjazottjait tettük fel az Indexre június 10 és 23. között teljes terjedelmükben. A 18 kisfilmbe összesen 85 ezren kattintottak, és - mivel rövid műfaj - többnyire végig is nézték az alkotásokat. A legnézettebb közülük az Oscar-díjas animátorunk, Rofusz Ferenc új munkája, a Ticket lett: csak erre 20 ezren voltak kíváncsiak.

Tóth Roland Gondolatok a pincében című filmje, az Örkény egypercesének 3d adaptálása 8,9 pontot kapott olvasóinktól a 10-ből, ezzel nyerte el a Legjobb tavalyi magyar animáció címét. Második 8,6 ponttal Rofusz alkotása, a Ticket lett, 8,54 ponttal harmadik Molnár Tünde Simon vagyok című filmje az animációs fesztiválon. (A filmeket még egy hétig meg lehet nézni itt az Indafilmen.)

Nézettségben Rofusz filmje tarolt 20 ezer nézővel, de tízezer fölötti nézője volt még Bogdán Zoltán filmjének, az Edwardnak, a győztes Gondolatok a pincében-mozinak és Gutema Dávid Blockheads című filmjének is.

A mostani győztes Gondolatok a pincében már a KAFF fesztiválon is a Legjobb 3d animáció film-díját kapta meg. Egy falábú kislány, egy öreg patkány és egy félreértés története 3d-ben. Örkény István egypercese alapján készült, Kern András narrálásával. Tóth Roland rendező tudta, mennyi fér bele a rövid műfajba, rövid lett, humoros, el is gondolkodtat. Az alkotó 1972-ben született Miskolcon. A Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában festő szakon végzett 1991-ben, azóta a Kecskemétfilm Kft. munkatársa. 

A Gondolatok a pincében című filmet anno az MMKA támogatta 2 millió forinttal, ami arra volt elég, hogy a munkájuk mellett, esti illetve hétvégi elfoglaltságként, másfél év alatt elkészüljön a film. Az egyperces novella adaptálási jogait, Örkény özvegyétől, Radnóti Zsuzsától kapták meg Tóth Rolandék, akinek ezúton is köszönik. "Eredetileg nem 3D-ben akartam elkészíteni - mondta az Indexnek a rendező -, de sok kameramozgást terveztem a storyboard-ban, így maradt ez a megoldás". Az elkészítésben rajta kívül még négy, volt Kisképzős barátja dolgozott. A filmet több, mint egy tucat nemzetközi fesztiválon mutatták be, választották versenykategóriába.

Top 3 (szavazás):
Tóth Roland: Gondolatok a pincében - 8,9 pont
Rofusz Ferenc: Ticket - 8,6
Molnár Tünde: Simon vagyok 8,54

Olvasóinkat a top 3 is megosztotta. A legtöbb lájk az első helyezetthez érkezett (1600 fölötti lájk), de kicsit fanyalogtak is: "Na jó, de mit tesz ez a film hozzá Örkényhez? Ha meg semmit, akkor minek is? ez a film csak szerény, mellékes illusztráció egy zseniális novellához. annak, aki nem szeret olvasni".

Rofusznak az 1981-es Oscar-díjas filmjéhez, a Légyhez hasonló szubjektív kamerával dolgozó filmje, a Ticket is vagy 750 lájkot kapott, de ilyen értékelést is: "Közhelygyűjtemény. Élőszereplős filmről átrajzolva... hát elég ciki. Akkor már inkább Orosz István: Sírj! című filmje". Illetve: "Komár Lacinak van egy klipje, amiben végigszáguldott születéstől a halálig; nos az mennyivel személyesebb és szellemesebb volt!" Persze voltak, akiknek simán csak tetszett: "Mehetne akár Haneke Amour-ja mellé kísérőfilmnek is. Tartalmilag, minőségileg méltó párja lenne".

A Simon vagyok japán hatású kutyafilm 120 lájk mellett ilyen hozzászólást kapott, mint: "Kirázott tőle a hideg, de fenomenális!", és: "látszik, hogy sok munka van a filmben, de a kutya tényleg ronda."

Top 5 nézettség:
Rofusz Ferenc: Ticket
Bogdán Zoltán: Edward
Tóth Roland: Gondolatok a pincében
Gutema Dávid: Blockheads
Illés István: Track32

Olvasóink a 3d filmeket inkább szerették, mint nem: az Örkény mellett az Edwardra is sok lelkes komment érkezett: "Ez valami iszonyat jó! Pszichedelikus feldolgozás, némi globalista-karvalytőke-ellenes frissítéssel". De az ötödik legnézettebb film, a Track32 alkotója Illés István inkább hasznos tanácsokat kapott: "Egy ennyire dögös nő mellé én egy kevésbé kölyökképű fickót választottam volna." A MOMÉval kapcsolatban zajlott még a leghosszabb szakmai olvasói vita az Indafilm-blog kommentjei közt, a végeredménye, ha jól értettük, hogy klassz volna, ha több 3D-t oktatnának az egyetemen.

Végül különdíjasunkkal búcsúzunk, Bertóti Attila filmje csak pozitív kommenteket kapott. Ilyen a jó magyar animáció. Az Ariadné fonala szerény, ötletes film egy mitológiai küzdelemről.

Címkék: szavazás eredmény kaff

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.24. 19:59:33

nem csak 3d-t kéne oktatni, hanem azt is hogy a diplóómás értelmissség ne nézze le köznépet, és nekik is csináljon filmet, ha már az ő pénzükből dolgozik

de nyugi, nem lesz változás, továbbra is mehet a felsőbbrendű köldöknézés az alsóbbrendű köznép pénzén

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.24. 20:28:59

Úgy sajnálom, hogy a magyar animáció kezdősora, az új nemzedék ilyen fantáziátlan.

Szerintem a kritikamentes együttgondolkodás miatt nem mernek egymásnak szólni, ha valami ócska.

- egy animáció, ami a mesélő nélkül nem állja meg a helyét, nem érteni, ugyanis a kislány nem szól semmit, még csak nem is néz a patkányra

- a házmesterkislány a mesében nyomorult. itt egy szép lány, akinek szögletes lába van, de azért tud vele guggolni

- a patkány könnyebb, mint a tollpihe, ha így körbeforog vele a pedál

A kétmilla tulajdonképpen mire ment el? Csak Kernre meg a Hot Jazz Bandre? Mert ha ők kiállnak egy színpadra, és együtt előadják, akkor talán még színvonalasabb lett volna a produkció. Csak ahhoz nem kell animáció.

Ja, és most olvasom, hogy a rendező nem az új, hanem a kettővel előtti generáció. Így meg egyszerűen haszontalan pénzpocsékolás volt ezt megcsinálni. Egy 20 évestől is kevés lett volna. De az Örkény-Kern-HJB biztos elviszi a hátán.

clegane 2013.06.24. 20:53:30

ezt én se értem: mi értelme filmet csinálni (még ha rövid is) amiben tulajdonképpen felolvassák az alapul szolgáló novellát? pontosan ugyan ennyi erővel felvehették volna a szobában ülő Kernt ahogy felolvassa a sztorit.

persze csak irigykedek meg sattara.

2013.06.24. 20:54:46

@Parmezanidész: Teljes mértékben egyetértek.

tundrazuzmo (törölt) 2013.06.24. 21:00:02

Nekem tetszett. Persze, vannak benne hibák, de attól még jó. Megért-e két millát? Amennyit az én adómból fizettek belőle, annyit megért.

A képi megjelenítés már majdnem annyira erős, mint az eredeti egyperces. Valahogy mindig így képzeltem el.

taffer 2013.06.24. 21:11:24

Valami rendes videómegosztóra nem lehetne feltenni? Az inda épp nem hajlandó külföldről működni.

Mr. Alkohol 2013.06.24. 21:19:35

Kern András (hangja) narrációnak ehhez nem volt jó.
A grafika (stílusa) valahonnan ismerős nekem, koppintás.
A sztorinak nincs csattanója, baromság.
Erre 2 milla: pénzkidobás.

AvgDvl 2013.06.24. 21:23:48

Eléggé szájbarágós, és a karakterek mozgása az 1990-es játékok animációjának színvonalon mozog. A bicikli az egyetlen ötletes megoldás benne. Hobbi szinten ez remek, de tényleg ez volt a legjobb?

prunoki 2013.06.24. 21:46:02

@taffer: ezeket sajnos nem játsza le külföldön, ha beágyazva van az oldalba mint itt, akkor pedig nem is szól, csak nem indul el.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.24. 23:20:26

@taffer: azért rakják az indára mert pár hét múlva letörlik

az adóból megcsinálják, de a nép nem nézheti amikor akarja :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.24. 23:21:00

@AvgDvl: így van, hobbi szint kategóriák ezek

meg lehet nézni más külföldi iskolák műveit, vagy akár autodidakta művészekét...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.06.24. 23:41:22

Az Ariadné fonala 100x jobb, ötletes, vicces és nem kellett hozzá az egész Örkény-család beleegyezése.

suomy 2013.06.24. 23:55:56

Ha csak saccra utánaszámolok a stáblista alapján, hogy az a kétmisi hány ember között lett elosztva - a HotJazzBand kb. duplázza a létszámot -, és másfél év alatt... Meg nyilván volt benne még némi villanyszámla is... akkor azért nem jön ki olyan órabér, amiért kijárna a trollfika.
Részemről inkább gratula.

eßemfaßom meg áll 2013.06.25. 00:38:56

A dizájn Tim Burton copy és szvsz a sztoriból tökéletesen kiölte az örkényi meglepetést, hogy idő előtt nem is egyszer megmutatta a patkányt.

suomy 2013.06.25. 01:16:54

@eßemfaßom meg áll: Talán azért, mert itt nem a meglepetés a lényeg - végülis ez nem egy triller.
(Vagy te többet költöttél erre egy forint ötven fillérnél, és azért van elvárásod egy önálló értelmezéssel szemben?)
Persze az lenne a normális, ha nem ez lenne a kiemelkedő, hanem itt kezdődne a szinvonal - de én inkább örülök, hogy nem a munkanélküli segélyüket kell szponzorálnom, hanem csinálnak valami korrektet ilyen viccösszegért.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2013.06.25. 06:30:33

Építőjellegű kritikaként hadd jegyezzem meg, hogy bár a grafikai stílus rendben van, az animáció azonban sajnos kisvuk szintű. És hát a dramaturgia sem az igazi.

Itt egy hasonló hobbimunka, 2008-ból:
youtu.be/jtdRjhoW9l0

Valamint szintén 2008-ból egy baráti társaság néhány hónapos munkája:
www.youtube.com/watch?v=KDEtYfEEKkA

Úgy általában mondva a magyar animációra, picit ki kéne mozdulni a befordultságból és megnézni, hol tart a világ.

IndavideóFilm 2013.06.25. 06:52:18

2 millió egy animáció költségvetésre minimál, ezen kár is tovább szörnyűlködni. A Ticket például 23 millió volt.

Jelenleg épp alig van animációs támogatás, az NMHH-hoz tartozó Media Mecenatura az össztámogatást kétszerezte meg, és így mostantól 180 milliót kaphatnak összesen a rajzfilmek. Az elmúlt két évben 25 alkotó kapott 220 milliót, ami egy olcsó játékfilm költségvetése.

EXLEXMAN 2013.06.25. 08:46:38

Erre az Ariadne fonalára röviden: Korhatár jelzésben a 18 fölöttieknek is igen megrázó, vérfförccsenéssel és haláltusa zajokkal tarkított rajzfilm, kiváltotta az ellenszenvemet! Erre a fajta közmegjelenésre magam részéről sem pénzt sem megjelenési helyet nem adnék! Ezen túl pedig a videóhoz ki kellene írni, hogy a személyes nyugalom megzavarására alkalmas!

EXLEXMAN 2013.06.25. 08:49:13

A gondolatok a pincében CSODÁLATOS ÉS MINDEN TISZTELETETM EGÉRDEMÉŐ ALKOTÁS! Köszönöm a lehetőséget, hogy megismerhettem, emberséges, érzékletes és igényes alkotás!

suomy 2013.06.25. 08:55:10

@▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒: Daramaturgia alatt az Örkény egypercest érted?
Ezek a példák azért jobbak, mert nem magyarok? Mert más kiemelkedőt nem látok bennük - innentől az ízlésről is kezdhetnénk vitatkozni, ha lenne értelme...
(A másodikat pl. egyáltalán nem értem, hogy jön ide. Neked ilyen kép él a fejedben egy animációs filmről? Egy ilyen szubkultúra felől nézve tényleg be van fordulva a világ teljes filmipara, nem csak a magyar animáció...)

eßemfaßom meg áll 2013.06.25. 09:05:07

@suomy: ja, ha nem én fizettem akkor nem lehet róla véleményem?

És mi az, hogy nem thriller? Meglepés csak thrillerben van? Az egész sztori alapja, hogy a kislány azt hiszi hogy, aztán kiderül, hogy nem is. Itt meg úgy csinálták meg, mitha a Birodalom visszavágba féuton bevágták volna párszor Luke és Leia anyakönyvi kivonatát, nehogy sokkot kapjon szegény néző az énvagyokazapád jelenetnél.

suomy 2013.06.25. 09:14:45

@eßemfaßom meg áll: Szerintem ez a patkányról szól. Arról, hogy inkább lenne nyomorék kislány, csak ezt már elképzelni se tudja, annyira másik dimenzió - ez pedig szerintem még vizuálisan is nagyon jól van tálalva.

eßemfaßom meg áll 2013.06.25. 09:26:52

@suomy: Igen, és Örkény tulajdonképpen elbszta, hogy nem azzal kezdi az egypercesét, hogy "A rondaöregpatkány észrevette, akogy jön lefeleé a falábú kislány" hanem hangsulyozottan a történet közepén derül ki, de szerencsére jött a kreativ alkotó, aki kijavította ezt a hibát.

Pont ilyen jól lenne vizuálisan tálalva, ha a kislány távozásáig nem mutogat direktbe patkányt, csak zörgést meg patkánynézőpontot, csak ugy még az eredeti "poén" is megmaradt volna annak aki esetleg nem olvasta az eredetit.

suomy 2013.06.25. 10:00:35

@eßemfaßom meg áll: Már bocs, de miért ne adhatná elő a kreatív alkotó a saját elképzelése szerint? Blaszfémia?
De ha tényleg csak ennyi a problémád, akkor javaslom, hogy 1:04, meg 1:22 körül pislants hosszabban, és akkor egyetértünk.

eßemfaßom meg áll 2013.06.25. 10:03:46

Elnézésedet kérem, hogy mer lenni véleményem ami nem egyezik a tieddel.

Előadhatja egy kreativ alkotó ugy ahogy tetszik neki, én meg lefikázhatom ugy ahogy nekem tetszik

suomy 2013.06.25. 10:14:15

@eßemfaßom meg áll: Elnézem, mert örülök, hogy van véleményed. :)
De ennél az azértmertcsak-nál konstruktívabbnak tűntél...

eßemfaßom meg áll 2013.06.25. 10:50:34

@suomy "azértmertcsak-nál konstruktívabbnak tűntél..."

b+ leírtam, hogy szvsz mi vele a baj, sajnálom, ha ez túl bonyolult megérteni és csak az azértmertcsak-ig jutottál el. Ennél jobban nem tudom elmagyarázni, nincs gyógypedagógiai képesítésem.

suomy 2013.06.25. 11:20:39

@eßemfaßom meg áll: Nem bonyolult megérteni, a Birodalom visszavágos hasonlat például eléggé jó, és találó...
Lehet, hogy szöveghűbben működne a film, ha egyáltalán nem látnánk a patkányt a kislány távozásáig - de szerintem a tartalmi szálon ez nem változtat.

EXLEXMAN 2013.06.25. 15:46:50

Tökéletesen érzékelteti Örkény azt, ahogyan emberként "mint patkány életformában lévő" lények, miként nem is érzékelhetik az "ember még falábú" síkján lévő dimenziót SEM! Zseniális és a megjelenítése, megértetése is! Le a kalappal az alkotók előtt, nagyon megható és érzékletes!

EXLEXMAN 2013.06.25. 15:51:07

Mielőtt bárki sértettségében irogatni kezdene, megelőzendő: Örkény emberi síkokat hozott össze életminőségi mutatókkal mint "patkány" és mint "falábú kislány". Nagyon meghatóan és megborzongatóan, hogy megértse mindenki: olykor a megélt és szerintünk gyenge élet-szint is jobb lehet, mint a 2patkány szint, lehet örülhetünk a 2falábú kislány2 szinzjén létnek, ami szegény "patkányunknak" aligha még el sem képzelhetó... és még mindig ZSENIÁLIS az elkészült animáció!

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2013.06.26. 15:04:39

@suomy:
- Dramaturgia alatt itt az animáció szerkezeti felépítését értem. Mondjuk írhattam volna rendezést is, valóban. Eleve Örkény azzal operál, hogy szinte nincs leíró rész az egypercesében, így mindenki a maga vérmérsékletének megfelelően képzeli el az eseményeket. Na ilyesmi értelmezésnek nyoma sincs a filmben. (Tudom, tudom, hogyan lehetne, hiszen film, az meg mutassa meg...)
- A két animációt technikai szempontból mérföldekre van ettől, ráadásul 5 évvel ezelőtti technikával készültek, nem kaptak állami támogatást, és nem költöttek állami milliókat az oktatásukra, mert hobbigrafikusok munkái.

Persze értem én, hogy nem a külcsín, hanem a belbecs a lényeg, de a 3D az sajnos pont nem ez a műfaj. Ehhez a témához egy kis adalék: en.wikipedia.org/wiki/Uncanny_valley

Szóval a karakterek sajnos egészen benne vannak a völgyben, többek között az animációjuk miatt, ami egy animációs filmnél problémának mondható. És ne feledjük, mit jelent az animáció szó eredetileg, szóval pont az anima hiányzik a karakterekből, hogy átjöjjön az elsöprő erő, mint ami az Örkény egypercesből egyébként átjön.

Sajnálom, és elnézést kérek a véleményemért, de őszintén bízom benne, hogy a film készítője talán nem haraggal, hanem nyitottsággal áll hozzá és észreveszi, miben fejlődhet még.

suomy 2013.06.27. 21:52:02

@▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒: - Ha jól értem, akkor az az egyik problémád, hogy a film adaptáció, ismered a sztorit, mielőtt látnád, de nem olyan, mint ahogy elképzelted, nem általában egy kislány van benne, akit te képzelsz el, hanem egy konkrét kislány, nem általában egy pince, hanem egy konkrét pince... Hát ennek az észrevételnek azt hiszem, maga a film, mint műfaj nem képes, hogy megfeleljen.
- A két animáció valóban mérföldekre van ettől, mert pl. abszolút nem rajzfilmes hatásúak, hanem realisztikuskodni próbálnak, de műanyagok maradnak. És ha jól számolom, ez a film is majdnem öt évvel ezelőtti technikával készült, mert 2009-ben fejezték be. Mint már írtam, én nem sajnálom rá az egy forint ötven fillért, amit az én adómból költöttek, és ha kiszámolom, mennyi állami támogatás jutott az alkotók zsebébe - mert gondolom a filmarchívum részére ugyanúgy el kellett készíteni a kötelespéldányt, mint egy 200milliós film esetében, és még a franc se tudja mire kell költeni egy hivatalos keretek között készülő filmnél - akkor arra tudok csak gondolni, hogy nem abból a viccösszegből készült. Ahogy írják is: szabadidős tevékenység. Megnéztem a film weboldalát, és úgy tűnik, azért bejárta a fél világot... Van egy olyan gyanúm, hogy ez is egy szimpla garázsprojekt - pl. eddig a filmig nem is tudtam, hogy Kecskeméten 3D is van, és nem csak Magyar népmesék...
Mindenesetre nekem ez a film eléggé szerelemgyereknek tűnik.

Nem teljesen értem, mi ez az uncanny valley hipotézis, de nekem nincs semmi bajom a mozgással. Teljesen harmonikusan passzol a stilizált figurákhoz, a fotorealizmust kerülő látványhoz, és a kitekeredett perspektívához. Korántsem érzem hibának, nekem az a benyomásom, hogy koncepció. Nekem azzal lenne problémám, ha valósághűen mozognának, mert akkor "leesnének" a dizájnról.
Nyilván van a csávónak amúgy hová fejlődnie... Pl. hiába tűnik nekem korrekt és egységes munkának a filmje, a menedzselésre pl. rágyúrhatna - ennyi fesztiválszereplés után azért nem hiszem, hogy ennyi év után kellett volna először hallani róla... (Vagy lehet, hogy nekem kellene a tájékozódásra rágyúrni... :)

süti beállítások módosítása