Minden filmet beválogattunk a top 10-be, ami elérhető az Index Indafilm oldalán, és amit olvasóink legtöbben kattintottak az elmúlt évben. Önök szerették Árpa Attila vígjátékát, egy focis drámát, két Szigetfilmet, de az első 10-be bekerült egy Esterházy-adaptáció és egy leszbikusokról készült dokumentumfilm is 2016-ban.

1. Árpa Attila Argo című filmjének 43066 nézője volt tavaly, így ez lett a legnézettebb film, és 249 ezer lett az indafilmes össznézettsége.
A film tisztelgés Bujtor István, az első magyar Bud Spencer és Guy Blöff Ritchie előtt. Árpa Attila Argója a vadkeleti kincskeresésről mindig bekerül az első háromba.

2. Muhi András Pires Európa-bajnokság után felkerült Magyar csapat - "még 50 perc" c. filmjét 34092-en nézték.
A film megmutatja a magyar labdarúgó-válogatott mindennapjait: milyen az öltözőben Bernd Storck, Király Gábor és Dzsudzsák Balázs. Káromkodás, lelkesítés, elemzés, tervezés, akció egy filmben, ami dokumentumfilm. (Interjúnk a rendezővel itt olvasható.)

3. A Free entry c. mozifilmet augusztus óta 33960-an látták, rendezte: Kerékgyártó Yvonne. 
Különleges utat járt be a film: függetlenfilmként készült három évig, az elsőfilmes alkotók és szereplők ingyen dolgoztak benne, majd külföldön volt a premierje és az európai körút után elnyerte az A-kategóriás SXSW fesztivál különdíját.(Az alkotókkal interjúnk itt olvasható.)

4. Szajki Péter Intim fejlövés c. filmjének 30812 nézője volt 2016-ban, amivel már elérte a félmillió össznézőt. 
Négy férfi ugyanazon az estén, ugyanabban a night klubban köt ki a történet szerint, aminek a szex áll a középpontjában. A rendező a legjobb elsőfilmes díját kapta érte.

5. Az  In Memoriam 2011-2016 c. kisfilmet április óta 29330 nézték.
A Filmhetet szervező Filmalap a szakmával együtt ezzel a kisfilmmel igyekezett méltó módon megemlékezni azokról a filmesekről, akik 2011 január 1 és 2016. január 1. között haltak meg. (Cikkünk erről itt.)

6. Rudolf Péter Üvegtigris 2.-jét 28319-en nézték tavaly, amivel elérte a 291 ezer nézettséget. 
Lali, Gollam és a büfékocsi körül poshadó többi lúzer még ugyanott szerencsétlenkedik a susnyásban, ahol öt éve abbahagyták.

7. Wisinger János tavalyi fesztivál alatt kitett Szigetfilm 96 c. filmjét 28111-en nézték.
Itt a retro hangulatfilm a már majdnem európai fesztiválról és a bunkofónt még alig használó, nem szűzbálba érkező fiatalokról szól. A kezdeti évek szárnypróbálgatásai után 1996-ban vonultak fel a Szigeten az első komoly, vagy többnyire aktuális headlinerek mint a Prodigy, Iggy Pop, The Stone Roses, Therapy?. (További információkat itt írtunk.)

8. A Semmi bogár c. kisfilmet 28107-en nézték, rendezte: Visky Ábel.
A filmből kiderül, hogy mit lehet mondani a másiknak, ha évekkel ezelőtt szakítottunk. (A Primanima fesztivál alatt tettük ki, cikket itt találhat.)

9..Sólyom András Érzékek iskolája c. játékfilmjét 26223 nézték 2016-ban Esterházy Péter halála kapcsán.
Az akkor Színművészetire járt Gryllus Dorka és az azóta elhunyt Kaszás Attila az 1996-os film két főszereplője. Sólyom András filmje Esterházy írása alapján készült.

10. Takács Mária Eltitkolt évek c. dokumentumfilmjét 25217-en látták
Tucatnyi leszbikus nő a főszereplő, akik szexuálisan kilógtak a sorból a Kádár-korban. Takács Mária 2009-es filmjét, az Eltitkolt évek-et külföldön szerették, itthon meg az Indexen. (A filmet az őszi Verzió dokumentum-filmfesztivál kapcsán tettük ki.)

Címkék: toplista 2016

Az egyik legismertebb magyar természetfilmesnek, Tóth Zsolt Marcellnek a filmjével ajánljuk az Indexen a Gödöllőn vasárnapig futó második Nemzetközi Természetfilm Fesztivált. A film címe: a Vargyas-szoros elveszett világa. 

A 2002-ben befutott Tóth Zsolt Marcell rendező-operatőrnek már eddig is megannyi jó filmjét feltettük az Indafilmre, ezúttal a Lerner János társrendezővel közösen jegyzett Vargyas-mozit tesszük teljes terjedelmében elérhetővé. Ebben Varga Lívius zenész és megszállott természetjáró vezeti a nézőt a medvék, hiúzok és a farkasok járta, a barlangok és a sziklatornyok szabdalta különleges erdélyi helyen.  

Címkék: természetfilm

Arról mi is megemlékeztünk, hogy a II. Magyar Filmhét minden vetítése előtt lement egy pár perces videó, amiben a filmszakmai halottjai előtt tisztelegtek. A Nemzeti Színházban tartott ünnepélyes díjátadón (beszámolónk) is vetítettek az In Memoriam összeállításból egy hosszabb verziót, de a teljes anyag az Indafilmen látható először.

A Filmhetet szervező Filmalap a szakmával együtt ezzel a kisfilmmel igyekezett méltó módon megemlékezni azokról a filmesekről, akik 2011 január 1 és 2016. január 1. között haltak meg. 

Idén is készítettünk egy válogatást az előző évi Friss Hús fesztiválról az Indafilmre, hogy olvasóink maguk nézhessék meg és értékelhessék a magyar kisjátékfilmeket. A tavalyi fesztivál 30 filmjéből válogattunk, és kértük az alkotók hozzájárulását az internetes megjelenéshez. Szempont volt, hogy jó filmek legyenek, és online felületen megoszthatóak, vagyis már ne fussanak nemzetközi fesztiválokon. A filmeket ingyen lehet megnézni, és bónuszként a rendezőkről és filmjeikről is igyekeztünk újabb infókat megtudni.

Címkék: friss hús

33 ezren nézték a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) előző évadának tíz díjazott kisfilmjét az Indafilmen, az idei fesztivállal párhuzamosan. A tíz film még a hét végéig itt megtekinthető.

Ez lett a top 3:

1. Heaven’s Vanguard (Szabó András) - 9587 nézőItt debütált Emil Goodman (Szabó András) Henry Waltz-projektjének első rövidfilmje, a legjobb videóklip díjat elnyert Heaven’s Vanguard.  Ez egy elképzelt egészestés film vizuális ízelítője. 

2. Három nagymamám volt (Glaser Katalin) 8213 nézőGlaser Kati szellemes családtörténete, a Három nagymamám volt című viccesen őszinte film eredeti rajzstílussal is online premier. A KAFF-on a legjobb forgatókönyv, és az Országos Diákzsűri díját is megkapta.

3. Nyuszi és őz (Vácz Péter) 5675 nézőVácz mesterszakos diplomafilmje több mint 120 fesztiváldíjat nyert világszerte.

És bónuszként egy film az idei fesztiválról, Kungl Mátyástól: Lány hátizsákkal:

Címkék: animáció kaff


süti beállítások módosítása