Nem adtuk fel, hogy bizonyítsuk, nem minden dokumentumfilm önkínzás: az IndaFilm őszi dokuszemléjét még péntekig, 15-ig tartjuk. Az egy hete tartó szemlén olvasóink legjobban azokat a mozikat szerették, amiben retró nosztalgiázás, gördeszkások vagy muszlim fiatalok vannak. Még péntekig az Indexen vetítünk az 50 dokumentumfilmből, de addig is itt meg lehet nézni az összes versenyfilmet.

A szavazás eredményhirdetését péntekre hagyjuk, hisz a mezőny fele még nem futott, de az eddigi három legnézettebb filmet eláruljuk: Papp Gábor Zsigmond filmje, a Magyar retro vezeti a nézettségi listát, ezt követi Mikulán Dávidé, a gördeszkások és házbizalmik vitájáról szóló Reakciók, és Kis Anna munkája, a muszlimok budapesti jelenlétéről szóló Allah minden napján szaladnak a lovak. Mindegyik 10 ezer néző felett teljesített.

Az esztétizálás helyett inkább a tartalomról folyt vita a kommentezők közt, idéznénk egy-egy hozzászólást: "Miért imádunk mindent, ami retró - mi bolsevikok, kommunisták, szocialisták?" (Magyar retro) "Mindkét oldalnak igaza van, de a megkeseredett nyugdíjas style nem tetszik." (Reakciók) "Fura látni, hogy mi innen elmegyünk,  mások pedig ide költöznek, de ugyanazokkal a problémákkal küzdünk. Egyedül a vallás kérdés van túllihegve." (Allah minden napján...)

A fele mezőny még nem futott, itt lehet beletekinteni, és szavazni: önöknek nincs más dolguk, mint hogy megnézzék a szemlénk alatt a filmeket, és alatta 1-10-ig jelezzék a véleményüket. Az öt legjobb - legtöbb szavazatot kapó - filmet kitesszük egy évre az IndaFilmre, hogy itt mindenki nyugodtabb tempóban is megnézhesse, a szemle végén - november 17-én - pedig le is vetítjük a nyertes öt filmet a Docuart moziban. Jegyeket a vetítésre a szavazók közt sorsolunk.

Buslig Eszter dokumentumfilmes ajánlata azoknak, akik nem akarnak szabadon böngészni:

Nem kétséges, a felhozatal A-kategóriás; Lakatos Márk stylist, hat látássérült nőt segít az átalakulásban A sötétbe zárt szépség című filmben. A Szekondlájf felgyorsult világunk furcsa résztvevői, akinek a számítógép nem a munkát megkönnyítő eszköz, hanem élettér, életre halálra menő szerepjáték. Szász János Dresden Dolls zenei filmspriráljának punk együttese a vándoréletről, a turnéról, a kemény modern hard rockról szól.  

A rendszerváltás bizonytalanságát még mindig magán hordozó országban mindig van kiút, legalábbis pár film szerint: ki a Magyarország legszegényebb vidékén működő művészeti iskolával próbálja meg az Ahogy te akarod-ban; vagy egy 100 éve hűséges benzinkúttal, a Motalko-ban, a miskolci Avas dombi pinceházak különös Bádogváros lakóival vagy egy kelet-magyarországi zsákfaluban született vak Vivien személyén keresztül, vagy Nem az én erőm című alkotás vándorasztalosának kitartásával és megrendíthetetlen hitével, de átélik, megélik felnőtt- és gyerekkori álmaikat.

Mára kihalófélben lévő mesterségekkel ismerkedhetünk a Nomád Pláza film szereplőivel: a vándor vidámpark-üzemeltetővel, egy furulyakészítővel és egy vándorfotográfussal. Azért szeretek iskolába járni, mert akkor nem... gyerekszereplőinek újabb küzdelmei egy vándorcirkuszos családban játszódnak, akik sosem fognak tudni áttérni a normál életre. Egyediek és nélkülözhetetlenek a Minden tűz először kis tűz szereplői, akik a globalizáció, a profizmus világában önkéntes tűzoltóként egy közös célért küzdenek.

Az egyre színesebbé váló Magyarországra érkező külföldiek száma növekszik, mi magyarok pedig egyre többször vágunk neki az ismeretlennek. A Riksaláz  hangulat-riportfilmjében az Amszterdamban dolgozó magyar riksataxisok  életét mutatja be. És ami talán egy még bonyolultabb helyzet; amikor otthon is azt érzed, hogy idegen vagy, ezt térképezi fel nagyon őszintén a Szlovákmagyarok című film. 

Az ideiglenesen itt állomásozó szovjet „pajtások-elvtársak” egy-egy történetébe avat be minket  A szovjet levelezőpajtás illetve a Szovjet-magyar koprodukció, ami Jancsó Miklós alkotásának, a Csillagosok katonáknak a keletkezését tárja fel. Az amerikai oldal sem maradhat ki az Inkubátor szereplői 1984-ben, Amerikában, egy magyar cserkésztáborban adták elő az István, a királyt. 1989 az ő életükben is fordulatot hozott.

Címkék: film indafilm dokuszemle

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása