1956-ot nem ábrázolni, hanem megteremteni kell ahhoz, hogy beszélni tudjunk róla. Ilyen a Kolorado Kid-mozifilm, ami négy év hercehurca után elkészült, majd három évvel a mozibemutató után felkerült az IndaFilmre, és végre olvasóink is megnézhetik. A filmbuzi újságíróból lett elsőfilmest, a film forgatókönyvíró-rendezőjét, Vágvölgyi B. Andrást november 4-én az 56. november 4-én játszódó jelenetekről faggattuk.

- A forgatókönyvben látványosabb jelenet is szerepelt a november 4-én játszódó résznél. Miért nem ez valósult meg?

- Igen, a Corvin közben a forgatókönyv szerint lett volna egy sokkal nagyobb jelenet is, amit afféle opera-finálénak képzeltem el, csak a Corvin mozi színe miatt szerényebb mértékkel valósult meg. (A végeredmény a film 50. percétől látható, a szerk.) Iván-Kovács László, a Corvin köz első parancsnoka 56 október 29-én - 'győzelem napján' - arról tájékoztatja a nemzetközi sajtót, például a híres lengyel újságírót, Wiktor Woroszylskit (akit az eredetileg polonista Bojtár B. Endre, a MaNcs főszerkesztője személyesíti meg), valamint a városi gerillákat, hogy 'Kivonulnak a szovjet csapatok Budapestről'. Iván-Kovácsot Menyhárt Jenő alakítja, az Európa Kiadó frontembere, aki annak idején, a nyolcvanas évek közepén az 'igazi hős / egy igazi hős / igazi hős / a kurva életbe egy igazi hős'-refrénű alterslágert is énekelte. Az ő testőrségeként jelennek meg a vízilabda-válogatott tagjai: Dr Molnár, Szívós Márton, Gergely István.

- Miért vonultak fel itt a vízilabdások? A Szabadság szerelem-filmre akartál ezzel a jelenettel hajazni?


- A vízilabda-válogatott szerepeltetésével egyáltalán nem a Vajna-féle filmre akartam hajazni, ami köztudottan az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc filmje volt az 56-os filmek ekkor dús, és pártpolitikailag motivált kultúrpiacán (ebben a logikában az én filmem volt a 'libsi' film), hanem azt a rendezői instrukciót akartam kiadni, hogy úgy gyertek ki a takarásból, mint Pekingben, mikor kivonultatok a sorban harmadik olimpiai aranyért. Ami azért még ebben az egyetlen sikeres magyar csapatsportban is unikális.

Molnár Papesz tagja volt ennek a csapatnak, ahol Gergely Pista volt a cserekapus, és a Szívós Marcinak nem csak a papája (Szívós István 1976, Montréal), de a nagypapája is kétszeres olimpiai bajnok (id. Szívós István 1952 Helsinki, 1956 Melbourne) volt ebben a sportágban. Szóval a pillanat nagyságát akartam érzékeltetni! Plusz a Papesz kezében úgy állt a dobtáras davajgitár (PPS-41), ahogy a Schwarzi soha nem tudott kinézni a Terminátorban. Jenőt a főszereplő Nagy Zsolt, és a nyitókép Freddy Frohberg-Breitner János-féle 'Kolorádó' dalát a Budapest Bárnak áthangszerelő és végefőcím-dalként előadó Kiss Tibi kísérik. Így szövődik össze egy jelenetben a látványsport, a popkultúra és a közelmúlt történelme. Valamint Giuseppe Verdi. De sajnos a legmegfelelőbb Corvin közben ezt nem tudtuk leforgatni.

- A Corvin mozi színe volt az oka, hogy nem lett opera-finálé a Corvin közben? Nem a pénz?

- Mindkettő. A Corvin köz, a gyönyörű belső épületívével, valamint a mozival, amit Rajk László tervei alapján renoválták, egy olyan, elviselhetetlen kanárisárga koloritot kapott kívülről, amit nekünk 8 millió forintba került volna CGI-jal az eredetihez hasonlóra korrigálni. Pedig majdnem olyan jó, mint a Regent St a Piccadilly-től nem messze, Londonban. Maradt a MÁVAG-telep, amit a díszlettervező veterán-legenda Banovich Tamás javasolt pótléknak, ahol a hazánkban élő remek angol színész, Mike Kelly által megjelenített angol újságíró figura narrál (angolul). 'That Sunday dawn was a devastating one.' Ez a nyócker, Delej utca-Vajda Péter utca-Golgota utca - utóbbiban volt a legendás "Fekete Lyuk"- aranyháromszögében egy építészetileg egységes, komoly tereptárgyakkal bíró belső udvaros helyen készült.

Címkék: vágvölgyi b andrás indafilm kolorad kid

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kika66 2013.11.04. 21:02:58

Eddig nem figyeltem ezt a jelenetet, de érdekes ez a részlet. Talán kiadhatnának a filmhez egy magyarázó tananyagot :)

süti beállítások módosítása