Két újságíró minden idejét és energiáját arra összpontosítja, hogy mindenféle sajtóeseményeken a munkáját tisztességgel végezve hajnaltól egészen estig igyon. Közben feltárul az alkoholban úszó Magyarország.

Az idén dokumentumfilmmé vágott, 2009-ben készült sorozat indexvideós színekben vett részt az európai Sundance-ként is emlegetett Jameson CineFest nemzetközi filmfesztiválon 2013-ban. Hét másik indexes film mellett (a fesztiválos részletekről itt olvashat). Alkotói régi indexvideósok: Ács Dániel és Tamás Bence Gáspár. A fesztiválos filmek közül tegnap a 12o cm tömény erőszakot mutattuk be Horváth Balázstól, holnap Kovács Ádámtól következik az Itt balhéztak a Biszku-lányok című film.

"A film a kategorizálásokban elveszve inkább oktatófilm, mint dokumentumfilm. Magazin jelleggel reagál az országos problémát jelentő túlzott alkoholfogyasztás problémájára. Érdekessége, hogy az alkoholista sztereotípiákat a két újságíró önmaguk kamera elé állításával mutatja be. Gyakorlatilag egy képzelt alkoholista bőrébe bújva isszák végig a napot, reggeltől-estig. Ezt a vezérfonalat meg-megszakítják oktató jellegű beszélgetések, mini riportok a máj működéséről, szakértő magyarázata a statisztikákról, tapasztalatokról, valamint közbevetés jelleggel megjelennek a szocialista éra (ki)oktató plakátjai is az alkohol káros hatásairól. A határvonalon ide-oda való átlépési kísérleteket demonstrálja a sajtós videóanyag és a dokumentarizmus között." (Edelmayer Zsolt)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.10.27. 22:41:32

Kicsit álságos a videó, mert nagyjából bemutatja a helyzetet, de a bemutatók nem kívül, hanem belül vannak az alkohol gyűrűjén.

Aki napi gyakorlatban iszik, az kevés alapot gyűjtött, hogy bírálja a többi napi szintű ivót. (Slukkra lehúzni feleseket gyakorlattal lehet.) Vagy sajnálkozni a lecsúszott alkesz életén. Az a végállomás, de odáig a napi szintű piálás visz el mindenkit.

Én gyakolatilag egyáltalán nem iszom szeszeket elég régóta, de még mindig hülyén érzem magam, ha ez mások előtt szóba kerül. És tudom, hogy nem én vagyok hülye, csak a helyzet az, mert abban a pillanatban kívül rekedek minden közösségen. Mert szétcsapni magad heti rendszerességgel, és ezzel dicsekedni, mutatni másoknak, hogy mennyire egy vagy közülük hétköznapi, sőt elvárt Magyaroroszágon.

De aligha a köztudottan alkesz szakmák művelői fognak ebben változást szítani.

hardenberg 2013.10.28. 07:40:05

Az alkohol a legveszélyesebb és leggonoszabb drog. gondoljunk itt az elterjedtségére, az alkoholos állapotban elkövetett agressziókra, gyilkosságokra, halálos balesetekre. Napi egy sörnél kezdődik és a mélybe ragad egy idő után.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.10.28. 15:27:06

@hardenberg:
És akkor a kenyeret meg a vizet még nem is említetted.
Az összes agresszív bűncselekmény elkövetője mind rendszeresen eszik kenyeret, és iszik vizet.

Szerintem mind a kettőt tilcsákbe.

süti beállítások módosítása