A KAFF és IndaFilm közös animációs szemléjén diplomafilmek is indulnak. Ezek az MMKA és NKA támogatásával készültek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Június 23-ig lehet megnézni, és szavazni rájuk az IndaFilmen. Az animációs fesztiválról többet itt olvashat, filmekre itt szavazhat.

4392062_f46f26b606a446982c0f610b105cc577_wm.png

Molnár Tünde filmjének, a Simon vagyok című diplomafilmnek a főszereplője egy kutya, aki a szenvedélyének él, fut és versenyzik a társaival, mindaddig amíg az egyikőjük meg nem sebesül.

A Simon vagyok c. filmet itt láthatja, és ugyanitt szavazhat is rá 1-10-ig, hisz keressük a legjobb tavalyi animációs filmet.

A film 3D-s tér és kameramozgással készült, hogy ez mennyire illik e jelenlegi trendekhez? "A mai eklektikus és burjánzó technikai ötvözethez képest átlagosnak mondható" - mondta Tünde, aki a hangsúlyt a layoutok grafikaiságára fektette, ez sajátossága a filmnek.

A film kevert: vagyis 2D klasszikus papír animációval is kiegészült a 3D technika mellett. Körülbelül egy évbe telt a film gyártása, ebben nincs benne a forgatókönyv írása, és a látvány tervezése. "Sok feladatot végeztem egyedül, így sok idő ment el a gyártásra. Több emberrel ez természetesen kevesebb lett volna."

A filmre kevés, de többnyire kedves reakció érkezett egy-kettőt kivéve. Legmeglepőbb reakciót egy kutyabarát közösségből kapta: "Rondább kutyát (vagy mit) kitalálni se lehetne. Biztos valami koncepció van a gusztustalanságban, csak nem vagyok elég art, hogy meglássam. Amúgy meg agárnak kéne lennie, iszonyú cuki fejjel, hamár a sebességről magyaráz folyton".

Molnár Tünde 2009-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. 2009 óta az Ozonenetwork & Lifenetwork TV-nél grafikusként dolgozik. Egyetemi évei alatt többek között olyan külföldi egyetemek animációs workshopjain vett részt mint a németországi Filmakademie Baden-Württemberg vagy a párizsi Gobelins L'École de L'Image.

(Fotó: Perness Norbert)

Címkék: animáció kaff molnár tünde

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fénycsepp 2013.06.14. 14:00:26

látszik, hogy sok munka van a filmben, de a kutya tényleg ronda, olyan kutyátlan a feje:D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.14. 17:02:43

inkább nem kommentálnám, helyette itt van két 3d kisfilmem, amit szabadidőmben csináltam, autodidakta tanulással, kb egyedül:

www.youtube.com/watch?v=Gxf_KGdcMaI

www.youtube.com/watch?v=fs5KOEuRHJc

Igen, felfogható ez úgy mint a Mome kritikája, tőlem, a tudatlan, tanulatlan hüjegyerektől.

what a bad fox 2013.06.15. 13:41:30

@endike: hát nem leptél meg. a kommented alapján pontosan ilyen filmekre számítottam.

nem rossz-nem rossz, de pontosan azok a dolgok hiányoznak belőle amiket nem tanultál meg és amikre szükség lenne ahhoz, hogy egy minőségi produktumot tudj létrehozni.

Fragonard 2013.06.15. 14:02:04

@endike:
Megnéztem a két filmedet.
Éppen olyan pontokon erősek (modellezés, render, vfx, texturák, stb), ahol a MOME általában gyenge, és olyan szempontokból gyengék (animáció, történetmesélés, vágás, kamerakezelés, filmnyelv ismerete, úgy en bloc), amikben a MOME erős. Kritikaként emiatt nem tudom értelmezni a hozzászólásod, de köszi, hogy megosztottad a kisfilmjeidet.
Amennyiben a fent sorolt erősségek mögött valóban a te munkád áll (te építetted, textúráztad, riggelted, kompozitáltad a filmjeid), úgy szerintem előfordulhat, számíthatsz a jövőben kollaborációs felkérésre MOMÉs hallgatóktól, a film ugyanis csapatműfaj, és sok felkészült szakember közös munkájától lesz működőképes.
Ha pedig nem, ignoráld kérlek mindazt amit írtam.
Köszi
Egy hajdani MOME hallgató.

Tiger Woods 2013.06.15. 15:51:28

haha, tényleg ronda ez a kutya, de legalább stílusosan ronda! :D amúgy szép az animáció.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.15. 16:41:49

@what a bad fox: egyetlen apróságot kifelejtettél a gondolatmenetedből: azt, hogy én ezt meló mellett, szabadidőmben csináltam, nem ez a szakmám

és hogy ezek hiányoznak a mome-s izékből, arra csak azt tudom mondani, hogy tessék szépen megnézni külföldi iskolák munkáit, nem csak az hiányzik a mome-s izékből, hanem RENGETEG minden más is

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.15. 16:43:05

@Fragonard: az előző hozzászólásom neked is szól

"mögött valóban a te munkád áll (te építetted, textúráztad, riggelted, kompozitáltad a filmjeid"

nem, nem az én munkám, hazudok, csalok...

mgmgmg 2013.06.15. 21:07:34

@endike: Csak azt nem tudom, miért kell mindezt ilyen lekezelő és arrogáns stílusban írni, mintha a "momés izék" minimum vérig sértettek volna. Szépen modellezel, és dicséretes, hogy meló mellett ilyen sok energiát fektetsz a hobbidba, de attól még ezek nem olyan hiper-szuper jó munkák. Hobbiból készült animációnak jók, de semmi különleges vagy érdekes nincs bennük és 20-30 perc múlva nagy eséllyel el is felejtem őket. Ellenben pl a ronda kutyás filmben, amit egy kommentre sem méltattál, van azért egy kis pikantéria.
Ha tényleg szereted az animációt, legyen benned annyi alázat a szakma iránt, hogy nem másokat degradálva promótálod a filmjeidet, ráadásul teljesen jogtalanul.
Üdv

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.15. 21:20:58

@mgmgmg: persze, a magyar kultúrfarizeusokat nem érheti kritika, ők szentek

és ki mondta hogy az én animjaim huper szuper jók? ezt csak te írtad, mintegy a számba hazudva, olvasd el a "makingof"-ot amit az epreshez csináltam

jogtalanul promotálom a filmjeimet? ugyan miért jogtalanul?

nehogy válaszolj, felesleges rám időt pazarolnod, semmi veszélyt nem jelentek a kultúrfarizeusokra

mgmgmg 2013.06.15. 21:45:15

nyilván a mome sem a világ élvonala animáció terén, ezt egy szóval sem állítottam, és nem a promótálást tartom jogtalannak, hanem, hogy azt bezzegelve, mint a "mome kritikája" tetted. Persze, hogy azonnal valami szenzációs remekműre számítok a link megnyitása után. Mondom, hobbiból készült munkának jó, csak azt nem értem, hogy miért kell ilyen affektálva és sértődött stílusban tálalni?

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2013.06.15. 21:55:51

MOMÉ-n miért nem tanítanak texturázást, modellezést, vfx-et?

Legnagyobb tisztelettel, de tisztán felismerhető ebben a filmben is a MOME style. Csupa ilyen animáció készül ott. Ezt várják el, vagy ilyenné formálják a hallgatókat?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.15. 23:27:19

@▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒: ez valami felsőbbrendű dolog lehet, amit a paraszt nem érthet meg

Fragonard 2013.06.16. 16:27:52

@▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒:
Valóban klassz volna, ha több 3D-t oktatnának a MOMÉN, a kurzusok felhozatala folyamatosan változik, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy errefelé fog tolódni valamelyest a fókusz. De azt meg kell értened, hogy ez nem kettő, vagy háromdés animátori szakképzés, nem egy modellezősuli. Kismillió olyan dolgot tanítanak, amik emellett fontosak a filmkészítéshez (meg egy csomó valóban felesleges dolgot, mert nagyon hülyén van kitalálva a kreditrendszer, úgyhogy simán be kell vállalni egy-két, ókori kézművességet érintő kurzust is a diplomához. Hülyébb nem lesz tőle az ember, csak fásultabb). A MOME animáció szakán animációs rendezőoktatás folyik, ami egy másik szakterület. Nem több, nem kevesebb, egyszerűen egy más alkatrésze egy filmkészítő stábnak.
Hogy minden MOMÉs film ugyanolyan stílusó volna... igen is, meg nem is. Ha végigpörgetsz más egyetemtől is portfóliókat, látszik rajtuk, hogy ugyanaz a közeg termelte ki őket. Egy Gobelins, vagy egy Badenwürtenberg suli filmjei a MOMÉitól nagyon különböznek, egymástól is, de egyazon intézményen belül a munkák részben hasonló szemléletet mutatnak be.
"Ezt várják el, vagy ilyenné formálják a hallgatókat?" Ez egy érdekes kérdés. Attól függ, hogy a filmeknek pontosan melyik aspektusát tartod mindenikben fellelhetőnek? Bizonyos filmes gondolkodásmódot valóban elvárnak az oktatók, de ahogy én látom, nálunk leginkább a közösségnek van igazi formáló ereje. A folyamatos munka és egymásra utaltság okán természetes, hogy elkezdenek ebben-abban hasonlítani egymásra az emberek. Arról nem is szólva, hogy a barátságos, aktív közösségi szellem, néha ilyen kezdeményezéket is szül:
kiscsoportosjatekok.blogspot.hu/
(számomra ez az egyik dolog ami kikerült a momeanimból mostanában, és ez még "mindössze" egy hobbi projekt.)
Szóval nem, ebben a világon semmi "felsőbbrendű" vagy felfoghatatlan nincs.
Apropó 3D. Ha jól tudom idén lesz a diplomások közt egy döbbenetesen szép film Ringeisen Dávidtól és Ruska Lacitól. A vetítések teljesen nyilvánosak, és mindig vannak jó és dühítő cuccok is, úgyhogy szerintem érdemes eljönni. júni 18-19 mome. mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=e7a26d49d2&view=att&th=13f431d56f0580c4&attid=0.1&disp=emb&realattid=ii_13f43141bd362e49&zw&atsh=1

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.16. 21:06:44

@endike: haha rájöttem miért kérdezte meg Fragonard, hogy "ha tényleg a te munkád..."

:D:D:D

süti beállítások módosítása