Az Intim fejlövés és a Nyomozó után ezúttal is egy neten még sehol nem futtatott közönségfilm, a Kalandorok került fel az Indavideo Filmre. Emellett ajánlunk az újak közül egy másik szemlegyőztes filmet egy autista lányról Mátyássy Árontól, egy 2008-as rendezői önmarcangolást Hajdu Szabolcstól, egy Janikovszky Éva-mesét Alföldi Róbert rendezésében, és 2004 romantikus szinglivígjátékát, a Terézanyut. A közös ezekben a filmekben a producer, Bodzsár István.

 Kalandorok

Az addig reklámfilmeket készítő, elsőfilmes Paczolay Béla a legjobb első film díját kapta ezzel a szemlén 2008-ban. Kritikusunk sem lacafacázott, dicsérte a filmet: "Figyeljenek oda erre a filmre, mert fontos: ritkán készül itthon olyan, komolyan vehető közönségfilm, ami nem hülyéskedik az ún. mondanivaló kárára, és nem is akar nagyot mondani a humor rovására." A három generáció összezárva-típusú alaphelyzet nyilván szájbarágós: mindhármuk elszúrta valahol a nőknél, nem érzéketlenségből vagy rosszindulatból, hanem csak úgy, és mindhárom csak a nőkre támaszkodva tud létezni; mit kezdenek vajon az életükkel és egymással? Jól sikerült gegek ide vagy oda, borzasztó dolgokat lehetne ebből kihozni, de Haumann Péter, Rudolf Péter és Schruff Milán (itt szokták közbeszúrni: jegyezzék meg ezt a nevet!) a humoros vonulat mellett párhuzamosan ki tudnak fejteni egy szép, visszafogottan érzelmes férfitörténetet apa-fiú és férfi-nő viszonyokról, melynek különösebb megoldása nincs, konklúziója pedig az, hogy a férfi, az mind balfasz. A roadmovie költségvetése 195 millió volt, 82 ezren látták a mozikban, IP-tévéken és neten még nem jelent meg.

Itt kövesse az IndavideoFilmet a Facebookon.

Terézanyu

A film Bergendy Péter szerint "nem szinglifilm hanem egy válságba került ember története". A főszereplő Kéki Katát alakító Hámori Gabi a kis Vuk maga, akit mint kritikusunk is írta, "egy-egy nehezebb pillanatában a nézők is megsimogatnának". A 2004-es forgatáson 203 milliósra kalkulált büdzsé 240 milliósra hízott (a felét az RTL Klub állta), de a Valami Amerikához képest szerény, 160 ezres nézőszámot hozott össze a mozikban. Az eredeti könyv írója, Rácz Zsuzsa, aki a filmben nem vett részt aktívan, és a bemutató idején Londonba utazott, kiadta azóta Kéki Kata újabb szenvedéseit is, Nesze neked Terézanyu! címmel. Ennek a megfilmesítését nem tervezi az Unio Film. Ehelyett Bergendy Péter következő filmjét, a Vizsgát készítették el 7 év szünet után, ami szájhagyomány útján lett siker: azóta a mozikban 8000 nézőt ért el, és Karlovy Varyban is versenyzett. A rendező jelenleg egy I. világháborús horrorterven munkálkodik.

Off Hollywood

A Hajdu Szabolcs-életmű a Fehér tenyér és a Bibliothek Pascal után a 2007-es Off Hollywooddal bővül az Indafilmen. Felesége, Török-Illyés Orsolya itt is főszerepet kapott. A fiatal rendezőlány, Bódi Adél története a magyar filmgyártás Mozgókép Közalapítvány (MMKA) alatti rögvalósága: a színészeket nem fizetik ki, a rendező tudja, hogy rossz filmet csinál, de nem érdekli, inkább hülyeségeket beszél az interjúkban, a producer meg lelépne külföldre. A szatirikus történet ellenére az 52 millió forintos MMKA-támogatást 80 millióra feltornázó Indavideo Filmre Off Hollywoodot csak a párizsi mozik vetítették telt házzal, Budapesten a premier utáni héten 369-en látták, a következő évi filmszemlén még néhány százan. "Félreértették a filmet. Intellektuális nyavalygásnak fogták fel, pedig nem az. Egy gyártásvezetőt alakítok, aki nem tudja a színészeket kifizetni, ez elég hiteles szerep" - nyilatkozta erről az Indexnek Kovács Lehel. A rendező új filmtervét, a Délibábot már elfogadta a Filmalap, 300 millióval támogatta, magyar-angol-szlovák koprodukció lesz, félmilliárdos költségvetéssel, címe: a Délibáb.

Utolsó idők

Mátyássy Áron filmjével nyertek filmszemlét 2009-ben, fesztiválozott például Karlovy Varyban, Chicagóban, Montreálban. Itthon 15 ezren nézték csak, 150 millióból készült. Azóta a hazai autizmussal foglalkozó szervezetek szokták ajánlani megtekintésre. "Az általános düh szülte ezt a filmötletet: különös kegyetlenséggel intézzenek el egy ártatlan, tiszta lányt, a testvére meg álljon bosszút érte. Legyen belőlük a végére furcsa Bonnie és Clyde, álljanak ketten a világgal szemben. Egy olyan lélektani pontra akartam eljuttatni a főszereplőmet – és a nézőt – ahol már/még nem működnek a morális elvek, csak a puszta felindultság. Egy civilizáció előtti állapotba" - mondta a filmről a rendező, aki jelenleg a Week End című thrilleres filmtervén dolgozik.

Kire ütött ez a gyerek?

30 millióból készült, Alföldi Róbert rendezésében. A film készítőinek az volt a szándéka, hogy megidézze a Janikovszky Éva-mesék alakjait, helyzeteit és azt a finom-keserű derűt, amivel az életet láttatta. Nyomkövetőnek Janikovszky Ha én felnőtt volnék, Felelj szépen, ha kérdeznek, Akár hiszed, akár nem című könyvei szolgálnak. A főhőst egy felnőtt színész játssza, aki nem érti, hogy miért viselkednek vele olyan gyerekesen a felnőttek, míg a felnőtt szerepeket gyerekszereplők jelenítik meg.

További játékfilmek itt találhatóak.

Az IndavideoFilm itt a Facebookon.

Címkék: film mozi kalandorok utolsó idők bodzsár istván terézanyu kire ütött ez a gyerek indavideófilm off hollywood

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katusb 2012.09.14. 13:55:00

Nem igazán rajongok a magyar filmekért, egy volt, ami nagyon tetszett a Valami Amerika, de annak is csak az első része. Inkább sorozatfan vagyok, de abból sem az itthoniak a kedvenceim. A krimis-nyomozós sztoriból bármennyi jöhet, mert amúgy is mindig helyes férfi szereplőket szemelnek ki. :) A Kékpróba c. sorozatban pedig nem is egy, hanem egy egész egységnyi jó pasi van:
www.youtube.com/watch?v=-fPDAGNa7Ys&feature=youtu.be

süti beállítások módosítása