Az Oscarra jelölt magyar sportfilm és egy Johnny To akciófilm mellett Huszár Zsolt-kisfilmet is bemutatunk az Indavideó Filmen, a színész egy héttel ezelőtti halála miatt.

 

Antik

 

 

A Pálfi Kata és Huszár Zsolt főszereplésével készült 28 perces, nemzetközi díjakkal is jutalmazott kisfilm a Végtelen történethez hasonlóan a könyv és a valóság keveredésének filozófiai kérdéseit érinti. Az antikváriumban dolgozó fiatal lány képzeletbeli és valóságos életét pedig Másik Szőke András képei mossák össze. Báthory Orsolya a rendezés mellett első kisjátékfilmjének forgatókönyvét is írta, egyébként régóta szinkronrendezőként dolgozik, és gyerekkorától fogva szinkronizál, például ő volt a Házibuli Penelopéja és Abby Lockheart is a Vészhelyzetben. A szereposztásról kérdeztük: "Azért választottam a főszerepre Pálfi Katát, mert egy érzékeny, álmodozó, de ugyanakkor öntörvényű lányt képzeltem el, aki képtelen elfogadni az őt körülvevő valóságot, és azért választottam Huszár Zsoltot, mert egy vonzó, energikus, ugyanakkor kisfiús pasit láttam magam előtt, aki ha három percre belép az életedbe, mindent megváltoztat." Egy színházban játszottak, sokszor voltak partnerek, jól működtek együtt.

 

Adásunkat megszakítjuk

 

 

A rendőrséget a híradó kamerái előtt lealázó bűnözők egy lakótelepi háztömben rejtőzködnek el a hongkongi akciófilmben. A vicces szituációban a médiát folyamatosan tájékoztatják, közben még a túszoknak is főznek valami finomat. Johnny To több akcióremeket és vígjátékot is összehozott az utóbbi negyed évszázadban, ez a 2004-es akciófilmje attól jó, hogy a kettőt egyesíti.

 

Budapest Retró 2.

 

 

Papp Gábor Zsigmond újabb vicces, nosztalgiamoziját a rendező 2003 vágta össze a 60-as, 70-es évek filmhíradóiból és balesetmegelőzési oktatófilmjeiből. Íme a műanyagba csomagolt mű-Nyugat, ahol Antal Imre is a jégkrémes pálcikák titka után nyomoz a gyárkapun belüli munkanélküliség helyett, miközben a háttérben Németh Lehel Neonfényes Budapestje szól. A sorozat újabb része is jól fogyott dvd-n.

 

Riport

 

 

A vizuálisan csupasz, kevés akcióból és még kevesebb snittből álló filmnek egy erőssége lehet: a színészvezetés, a szereplők arca, hangja, és összjátéka. A fogva tartottat játszó Kovács Krisztián jelenléte nagyon erős - akár beszél, akár hallgat; de Pető Katáról nem tudni, hogy egy megszeppent bölcsészlányt vagy épp egy oknyomozó riportert akart alakítani. A kettő egyszerre nem áll jól neki. Nagy Dénes kisfilmje 2009-ben készült.

 

Fehér tenyér

 

 

Hajdu Szabolcs harmadik játékfilmjét, a 2005-ös Fehér tenyér című sportfilmet mutatjuk be ismét. A filmet hat éve Oscarra is jelölték. Főszerepben a saját magát alakító kanadai olimpiai bajnok Kyle Shewfelt, és a rendező szintén saját magát alakító öccse, a kanadai tornász edzője, Hajdu Zoltán Miklós. Kritikusunk a két különböző filmrészlet összeillesztésén háborogva jegyezte meg, hogy ez mekkora mellétenyerelés, de ne higgyenek neki, nézzék meg.

 

Mátyás, Mátyás

 

 

A magyar-román koprodukció Felméri Cecília munkája. A 2009-es animált dokumentumfilmben a rendező kolozsváriakat kérdezte arról, mit gondolnak Mátyás királyról.

 

Hotel Tubu

 

 

Ha valaki bukik az Amélie csodálatos élete-szerű 8mm-es, harmonikával kísért agyonfényelt kisfilmekre, a békebeli rádiós narrátorok hangjára, és a megfejtésre váró majomfejű pszichopatákra, akkor a Buharov-testvéreknek ezt a 2002-es kisfilmjét is szeretni fogja.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.


süti beállítások módosítása