A 42. Magyar Filmszemle alkalmából az Indavideo Filmen is Fliegauf Benedek, Rudolf Péter, Igor Buharov, Papp Gábor Zsigmond és Dyga Zsombor-filmeket vetítünk kedvcsinálónak. A Hajónapló-sorozatot pedig nemcsak a szemlén lehet megtekinteni, hanem nálunk is.

 

 

Dealer

 

 

Fliegauf Benedek egymilliárdból készült páneurópai Wombja a szemle versenyen kívüli programjában fut, mi most a közönség kegyeit még nem kereső filmjét, a Dealert mutatjuk be. Kritikusunk 2004-ben ezt írta: "A dealer élete tele van veszéllyel, furcsa emberekkel, tragédiákkal, ezért nagyon nehéz unalmas filmet csinálni róla. Fliegauf Benedek bebizonyítja a lehetetlent". Ugyanakkor számtalan nemzetközi fesztiválon képviselte a film az országimázst, és két A-kategórás fesztiválon díjazták is: Berlinben és Mar del Platan. "Összesen öt díjat kapott: rendező, operatőr, látvány, Fipresci, argentín kritikusok. Még zöld voltam, nem szereztem sales agentet a filmnek" - nosztalgiázott kérdésünkre a producer, Muhi András. Néhány országban tévéeladás, dvd-kiadás, német klubhálozatban forgalmazás jött össze. 70 millió volt a budget.

 

Üvegtigris

 

 

Visszatesszük az Üvegtigrist is az Indavideo Filmre, most hogy a harmadik rész a filmszemlén fut (mi is szerettük), és már túl van 300 ezer nézőn, miközben a filmipar tetszhalott állapotban van. Az Üvegtigris 1 a Bumeránggal kezdődik, a 2001-es felvétel eleve jó nosztalgiának: Bochkornak még barna a haja. Persze ezt csak a néző látja, a Rudolf Péter alakította Lali büfés legfeljebb rádión keresztül hallhatja, ő meg a barátai ugyanis lúzerek. Sokmindent megfigyelhetünk, ha újranézzük a Garancsi tónál játszódó, laza epizódokra épülő filmet, mert hogy már láttuk, az tuti: 2001-ben az első részre 150 ezren ültek be, a 2006-os folytatást 304 ezren látták. Nálunk is a két legnézettebb film lett az elmúlt 1,5 évben 270 és 210 ezer nézővel.

 

Részletkérdések

 

 

Dyga Zsombor Utolér című filmjével versenyez a szemlén. Előző alkotásának, a tavalyi szemlén díjazott Köntörfalaknak (itt tekinthető meg) a dvd-jén láthatjuk extraként ezt a kisfilmet. Schell Judit - aki a Csak szex és más semmiben lett ismert (kritikánk itt) - a rendező 2006-os kisfilmjében az arcával viszi el a pornócastingos történetet. A színésznő gyakran tart attól, hogy kifejezéstelen az arca, most megnyugodhat, itt épp ez kell: depressziós, rezzenéstelen fejjel kérdezget egy forgatásra jelentkező lánytól olyanokat, hogy a sperma nem okoz-e problémát. "Kamerába nézz, ne kapkodj és lassan" - hangzik az utolsó tanács, mintha csak a magyar rendezőket hallanánk.

 

Kémek a porfészekben

 

 

Papp Gábor Zsigmond Az ellenség köztünk van filmjét már ezen a szemlén is dicsértük, ehhez bemelegítésnek egyik kedvenc filmünket ajánljuk tőle, amivel a 2007-es szemlén hozta el a fődíjat. Érdekes, szövevényes és krimiszerű film gyufásskatulyában továbbított üzenetekkel és a féltékeny szeretővel. Főszerepben a Budapesten a szovjet déli hadseregcsoport ellen kémkedő Rimner Gáborral, akit 18 évesen szerveztek be Szudánban, és aki még a CIA-nak is dolgozott a nyolcéves budapesti kémpályafutása alatt. A rendező, aki az Indavideón is kiemelkedően jól futó retrósorozattal lett ismert, a III/III-asokkal foglalkozó Ügynök élete után készítette el ezt a filmet ötmillió forintból. Ez az összeg egyébként a dokumentumfilmekhez képest sem számít soknak: Kocsis Tibor 80 millióból hozta az Eldorádó folytatását, Almási Tamás Puskás Hungary-filmje 60 millió körüli. A film szerepelt a Los Angeles-i, a londoni és a Szarajevói Filmfesztiválon is.

 

Molytej

 

 

A kísérletifilmes Buharovék is indulnak a szemlén, eheti indavideós kisfilmjük szerb-szlovén-magyar koprodukcióban készült, Tolminban (Szlovénia) egy nemzetközi workshop keretében. Egy vajdasági író Sirbik Attila novellájának a megfilmesítésében vettek részt, amely saját gyermekkori élményein alapul. Egy hetet forgattak szuper 8-ra amatőr szereplőkkel, majd két hónap múlva visszamentek vágni Milos Kalusek cseh vágóval. Ez az első filmjük amit adaptáció alapján készült. Szerepelt a Milánó Film Fesztivál versenyprogramjában 2009-ben, és fődíjat kapott a Magyar Független Filmszemlén.

 

Huhu

 

 

A szemlén is indulnak animációs filmek, pontosabban rövidfilmek. Egészestés nem készült el: Novák Erik Egillje az utómunkánál tart, és elkészült ugyan Jankovics Marcell Az ember tragédiája 20 év után, de azt pár hónapig nem láthatjuk, csak az EU-elnökség záróeseményen osztogatják promóciós dvd-n a díszvendégeknek. A többszöri Bafta-díjas Alexei Alexeevnek a Studio Baestartsnál készült újabb kisfilmjében a Log Jam erdei állatzenekara után baglyok hoznak össze egy attrakciót a hóban.

 

Levegőt venni!

 

 

Bodzsár Márk Hajónapló-epizódját is átvették az idei nagyjátékfilmes versenybe, holott kisjátékfilm kategóriában a tavalyi filmszemlén már futott. Most a négy rendező kisfilmjéből készült East Side Stories-szkeccsfilm részeként mutatják be. "Ezzel akartuk jellemezni, hol tartunk 20 évvel a módszerváltás után" - mondta Bodzsár István producer, és Bollók Csaba vágta össze. A szemlén fut még a sorozatból a tévéfilmek kategóriájában Cserhalmi Sára Vadhuss és Horváth Lili Hazafelé című filmje: ezek is megtekintetőek itt és itt.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása