Itt az évtized magyar filmje, az új Gyöngyvirágtól lombhullásig.

 

Drága olvasó,

Elgondolkodott valaha azon, hogy szarvasbőgéskor mit csinál a szarvasoknak az a háromnegyede, amelyiknek nem jut szexpartner?

 

Még hangosabban ordítanak?

 

Könnyeznek?

 

Vásárhelyi Mária beszédeit olvasgatják?

 

Nem fogják kitalálni: elkezdenek diszkózni. Nagyokat ugranak a levegőbe, aztán viccesen rázzák a hosszú lábukat, hányják-vetik a fejüket és közben vadul riszálják a csípőjüket.

 

Na és mit csinál az egyszeri dolmányos varjú, ha épp rászállna vacsorázni egy ínycsiklandó, döglött rackajuhra, de egy sast talál a vacsora tetején? Ellenzéki mozgalmat alapít, és hülye utcai performance-okkal járatja le magát? Odahívja öt barátját, katonai gyakorlóba öltöznek és Védvarjú néven masírozni kezdenek? Sasellenes pulicisztikát ír a Magyar Hírlapba? Egyiket sem! Hanem elkezdi piszkálni a sast, sőt a csőrével megpróbálja kihúzkodni az evezőtollait.

 

 

Ezeket a Vad Magyarországból tudom, ami nem egy Hajdú-Biharban és BAZ megyében megjelenő Jobbikos napilap, hanem a legjobb magyar film, amit az elmúlt tíz évben láttam. Irtó nagy mázlija van a mostani gyerekeknek, hogy kaptak ajándékba egy új Gyöngyvirágtól lombhullásig-ot.

 

Boldogság téltől télig

 

A film néhány, az ártéri erdőkhöz kötődő állatfaj egy évét mutatja be, téltől télig. Főszerepben egy rakás gímszarvas, egy saspár, egy lelkes vidra, rengeteg kanos balin és ellenpontnak egy gulyás - nem a leves, hanem a marhapásztor - és egy halász.

 

A Vad Magyarország - A vizek birodalma lényegében tökéletes mozgókép, egyetlen dolgot kivéve, miszerint csak egy órás, pedig az ember minimum másfél órát biztosan elnézné.

 

Mintha nem is magyar termék lenne, a VM-ből nem sajnálták a munkát: két és fél évig készült, ezalatt volt 234 forgatási nap, egy percnyi filmet majdnem egy munkahéten keresztül forgattak, ami meg is látszik rajta.

 

Nincsen hányinger

 

Ami azonnal szembetűnő, az az, hogy milyen profik az operatőrök. A rendező-producer-operatőr Török Zoltánon kívül még ketten fogták a kamerát, és fantasztikus látványvilágot sikerült létrehozniuk.

 

Nem csak abban az értelemben, hogy milyen bravúrosan sikerült mondjuk a zsákmányszerzés pillanatait elkapniuk - sőt pont ilyen felvétel aránylag kevés akad a filmben. Hanem azért, mert egyedi, a
játékfilmek komponálására emlékeztető, mégis dinamikus látványt tudtak teremteni, elkerülve a tévés természetcsatornák szédítő, "Ön a kobra méregfogának szemszögéből láthatja az elkóborolt politológus levadászását" típusú ugrabugrálását.

 

De ne gondoljunk öncélú szépelgésre: a Zala folyóban a lazacokhoz hasonlóan vonuló balinokról, a fészkét tisztogató és a télen a haverjaival egymáson tekergő harcsákról készült képsorok minimum
lélegzetelállítóak.

Mivel a film a szó legjobb értelmében vett patrióta alkotás, a pénz nagy részét természetesen külföldiek adták hozzá. A Norddeutscher Rundfunk (NDR) rendelte meg, de ahogy készült a mű, bejöttek a képbe a bajorok (BR), a franciák (ARTE) és a nagy német ARD is. A filmet, vagyis annak a rövidített, nemzetközi verzióját pedig végül a ZDF forgalmazza.

 

Tripla gulyás

 

Gondolom a nemzetközi piac miatt indul a mozi egy szürkemarhagulya előtt gulyást főző gulyás képével, de a vörös farok, vagy ez esetben vörös fej után már minden tökéletes. A képek mellett Kulka János mesélő hangja is.

 

Jól mutatja a lehetőségek közötti különbséget, hogy míg ez a durván 50 millió forintból összehozott mű itthon revelációt és "egyszer egy évtizedben" érzést okozott, az NDR vonatkozó szerkesztőségében egy év alatt 20-30 hasonló készül.

 

Miért nem egészestés?

 

Vicces volt látni a bemutatón, hogy gyakorlatilag az összes néző ugyanazt mondta a végén, mint a Gyűrűk ura olvasói: tökéletes, de kár, hogy ilyen rövid. Én még azt is mondtam, hogy ha másfél órás lenne, és plázákban vetítenék, simán lehetne akkora siker, mint a Mikrokozmosz volt.

 

Török Zoltán erre elmesélte, hogy bennük is felmerült az egészestés hosszúság, csak ahhoz még egy évet kellett volna forgatni, és nem biztos hogy megérte volna.

 

"Majd a következő filmünk, ami részben magyar téma, azt már eleve úgy fogjuk tervezni és forgatni hogy 74 perc legyen. Ez egyébként egy természetfilmes road movie lesz, ha összejön" - kecsegtetett a mester.

 

A Vad Magyarország most egy hétig, 27-éig megy, napi három előadással az Urániában, ha pedig van tömegigény, akkor tovább isd műsoron tartják, utána pedig, valamikor a második félévben az RTL Klub adja le, a tervek szerint főműsoridőben.

"Aztán, ha ott a jog lejárt, videómegosztókon tervezzük terjeszteni, hogy mindenki lássa és letölthesse, ezért DVD és Blu-ray nem lesz" - mondta Török.

 

Gyerekeseknek, illetve felnőtt horgászoknak és vidrakedvelőknek kötelező, tessék szaladni a moziba, az ilyesmi azért nagy vásznon az igazi.

 

A rendezőnek van egy remek blogja, ott még több titok kiderül.

 

A Termiklovagok után a 2007-es A vidrasors című filmje is az Indavideo Filmen látható:

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása