A fény ösvényei játékfilm mellett több érdekes kisfilmet ajánlunk az eheti Indavideo Filmes csomagban, a rendezők között Gigor Attilától kezdve a Buharov testvérekig több ismert névvel.

 

 

A fény ösvényei

 

A legjobb elsőfilm lett több kategóriagyőzelem mellett a 2005-ös szemlén Mispál Attila rendező munkája. A film atmoszféráját az amatőr, kameraérzékeny modell Cseh Annamária, a 80-as évek fekete-fehér filmjeinek kultszínészével, Kovács Lajossal és Cserhalmi Györggyel teremtették meg. Nagyobb port az kavart a film körül, hogy a korábban Franciaországban élő modell és Kovács Lajos a forgatás alatt egymásba szerettek, majd rövid időre össze is házasodtak. A port.hu kritikája szerint Nagy András gyönyörűen fényképezett, megkomponált képei pótolják a forgatókönyv hiányosságait. Budapesti mozikban 6200 néző látta, országszerte összesen is csak 10 836-an fizettek be rá. Azóta tévékben többször lement, ami biztos: a TV2 vetítette 2011. február 9-én éjjel 01:25kor.

 

Rossz helyen szálltunk le

 

 

A Rossz helyen szálltunk le 2005-ben készült. Gigor Attila filmje egyenetlen, de nem rossz alkotás. A dialógusok néhol suták, néhol kifejezetten élvezetesek, és pontosan ugyanez mondható el a két főszereplő (Sárosdi Lilla, Tzafetaast) játékáról is. Persze elhangzanak a "Mindannyian mellékszereplők vagyunk"-jellegű mondatok is, amelyek valószínűleg ebben a pillanatban a világ számos pontján hangozhattak el sok-sok másik kisfilmben.

 

A flaszter népe

 

 

A flaszter népe öt Budapesten élő hajléktalant mutat be. Van köztük gyilkos, egykori labdarúgó, Irakból hazatelepült feleség. A flaszter népét – a sorozat többi darabjával egyetemben – az ORTT és az MMKA támogatta 2 millióval. A Menhely Alapítvány szociális munkásai vitték elképesztő helyekre a stábot krízisautóval: erdőkbe, hidak alá, volt szovjet katonai épületekbe. 2003-ban a 34. Magyar Filmszemle versenyprogramjában vetítették, meg a Mediawave fesztiválon és a Duna Tv-ben.

 

Epilógus

 

 

Magyarországon nemcsak a romantikus filmek élnek meg, ezt szerette volna Lóth Balázs rendező bebizonyítani az Inotay Ákos, Péterfy Bori és Trócsányi Gergely főszereplésével készült vérfagyasztó kisjátékfilmmel. Ezzel diplomázott a Színház és Filmművészeti Egyetemen Grunwalsky Ferenc osztályában. A 20 perces film az Exit című készülő nagyjátékfilmjének az előtanulmánya, azt jelöli, hogy az milyen lesz majd hangulatában, stílusában. A rendező Talentum Díjat is kapott, a film a Seattle-i Nemzetközi Fesztivál - az USA legnagyobb fesztiválja - versenyprogramjában szerepel.

 

Jancsika és a libuskák

 

 

A stábból Vasile Croat talált egy padláson egy dolgozatot: 52-ben írta egy hét éves kisfiú Jancsikáról, aki libákat terel. Paizs Miklós segített átírni a kedves kis szomorú történetet, amit lejárt 35-ösre forgattak, előbb élőszereplősnek szánták, majd animációfilm lett belőle. Egy 60 éves revolveroptikás arriflex kölcsönkért kamerával dolgoztak a Buharov-testvérek. Tavaly a szemle kisjátékfilmes versenyprogramjában szerepelt.

 

A fogság nyomában (3. rész)

 

 

Ezt az ismeretterjesztőfilmek szerelmeseinek, és Spiró György rajongóinak ajánljuk. Az író a Fogság című regényének történelmi, kultúrtörténeti, irodalmi hátterébe vezeti be a nézőt Novák Emil ismeretterjesztő sorozatában.

 

Gyerekdalok: Három szabó legények

 

 

Európa legnagyobb animációs fesztiválján, a franciaországi Annecy-n versenyzett a Studio Baestarts Log Jam című, díjazott sorozata mellett A Gyerekdalok. 2009-ben tévékategóriában futó film ismert magyar gyermekdalokat dolgoz fel, alkotója Hegyi Magdolna. A film koproducere a Minimax.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása