Az elmúlt öt év indexes dokumentumfilmjeiből vetítettek válogatást a miskolci Jameson CineFest nemzetközi fesztiválon: drogosokról, utcagyerekekről, vándorcikuszról és Kádár aligai nyaralójáról szóló filmekből. Az első csütörtöki vetítésen még kevesen voltak (premierfilm és Szabó István életműdíjátadása is egyidőben futott vele), a második, pénteki alkalommal már háromnegyed házas volt a terem a Művészetek Házában. A filmek az Indexen sorozatok epizódjaiként már megéltek egy nagyobb nézettséget, most filmmé vágták ezeket, hogy szélesvásznon is megmérettessenek. Az alkotók közül két jelenlegi és egy régi indexvideós Horváth Balázs, Kovács Ádám és Tamás Bence Gáspár jelent meg, hogy válaszoljanak a kérdésekre. 

Kovács Ádám, a videórovat vezetője, aki inkább teniszedzőként mutatkozott be, elmondta, hogy a nem aktuális hírhez köthető dokumentumfilmek a kisebb nézettséget hozó videók, de a hírvideókkal szemben akár 200 év múlva is érdekes lehet a nézőknek. A témaválasztás nem mindig előre eltervezett, sokszor véletlen futnak bele olyan karakterekbe, emlékezetes mondatokba, amik szállóigévé válnak az nézőknél, mint a Dobozi utcai nőnap videója. Az Itt buliztak a Biszku lányok-filmje mindennel együtt három hét alatt készült, és nem vett igénybe nagyobb előkészületeket: csak bekopogtak a Club Aligába.

IMG 9596 resize

Fotó - Déri Miklós

Horváth Balázs, akinek három filmjét is vetítették a CineFesten, megjegyezte, a legfontosabb, hogy nyugodtan dolgozhasson nagyobb anyagokon, anélkül, hogy külvárosi lakástűzekhez kelljen mennie. Horváth - aki inkább filmesnek-videósnak érzi magát, mint újságírónak - sokszor az utcán sétálva lát meg egy-egy témát, érdekes arcot, akit megszólítva kezd el puhatolózni, mennyire lenne jó filmtéma.  Bár némelyik indexes videósorozat fél óránál is hosszabb filmmé áll össze, szívesen készítene több éves dokumentumfilmeket is, ahol több idő és több millió áll rendelkezésre, ugyanis a legtöbb időt felölelő indexes munkát is max egy hónap alatt hozzák össze kevés pénzből. Kivétel Fiantok Dániel siketvakokról szóló riportja, ami majdnem egy évig készült különböző nehézségek miatt.

Tamás Bence Gáspár (alias Tbg), aki a Riszpekt Ház című parlamenti közvetítéssorozata miatt ismert, mindig is vonzódott a filmezéshez, kipróbálta már magát rendezőként. Szerinte az internetes megjelenés, ahol a néző egyszerre néz esetenként több másik böngészőlapot, egész más formát, más ritmust követel, mint a mozivászonra vagy tévére szánt dokumentumfilmek: a vásznon néha idegesnek találta a vágást, ami neten még remekül működött. A Magyari Péterrel készített, perui magyar rabokról szóló Mondták, hogy nem lehet itten lebukni című filmjéről elmondta, hogy véletlen jutottak ki Peruba egy megmaradt utazási irodai jeggyel, a nehézségekről pedig hozzátette: Tiszabőről készült Öcsém, ha teheted, menj el innen c. film forgatásán kis híján bajba keveredett, amikor hezitált elfogadni egy táncfelkérést. 

A közönség pénteken vagy fél órát rátett a találkozóra. A beszélgetést Edelmayer Zsolt vezette.

Címkék: film indexvideo cinefest

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása