A tévék kínálata nem mindig tartja a lépést ünnepi hevületünkkel. Utánanéztünk, hová nyúljunk a neten, ha egy közepes internetkapcsolattal idéznénk fel a karácsonyt és a kedvenc angyalos-télapós mesénket. Kettőt kivéve illegális oldalakról van szó, a képfelbontás meg többnyire közepesen gyenge, de azért minden oldalról idecitáltuk a három legjobb karácsonyi filmet.

Archive.org

Legális példával kezdünk: a San Franciscó-i bázisú oldal sokak által ismert internetes könyvtárként, de számtalan filmklasszikust is megosztanak az utókorral. A felhasználás nem jár semmilyen különleges előkészülettel, a felső menüsor videógombjára kattintva juthatunk a filmekhez. A filmek minősége változó, a kép minőségéért olykor az eszmei érték kárpótol, hisz olyan remekművekbe botolhatunk, mint Hitchcock örökzöld thrillere, a 39 lépcső, a Charles Dickens regénye alapján készített 1935-ös Karácsonyi ének, vagy ugyanennek az 1910-es némafilm-verziója. A szerzői jogok miatt tehát itt nem kell aggódnunk, és ha elérzékenyültünk Dickens klasszikusán, adományunkkal még támogathatjuk is az oldal fenntartását.

arch

Minőség: Nem hd, sőt még csak nem is 720, hanem többnyire csak 360 pixeles felbontású.
Felirat: Nincs

A három legjobb karácsonyi film:
Scrooge (1935) A kapzsi és szívtelen öregembert Karácsonykor meglátogatja a múlt, a jelen és a jövő karácsonyszelleme, hogy magukkal vigyék egy időutazásra.
A Christmas Carol (1910) Dickens Karácsonyi énekének egy korai, némafilmes változata az Edison Manufacturing Company feldolgozásában.
Christmas Comes But Once A Year (1936) A Fleischer Studios klasszikus rajzfilmje. Professzor Grampy a feltaláló Karácsonyra új játékokat talál ki az árvaházi gyerekeknek.

Indafilm

Az Index filmes tékája ingyenes, és szintén legális. Jelenleg 150 film található rajta, a többségük magyar, dvd-minőségben. Az elérhető karácsonyi filmjeink listájából kihagytuk Alföldi Róbert filmjét, a Nyugalmat, amiben Gryllus Dorka horrorisztikusan bánik a karácsonyfadísszel (azért a filmet itt lehet megnézni).

Minőség: 720 pixeles felbontású.
Felirat. Nincs. Nagyrészt magyar szinkronnal.

A három legjobb karácsonyi film:
Budapesti tavasz
(1955) - A Karinthy Ferenc regényéből készült film 44 karácsonyán játszódik.
I love Budapest
(2001) - A 2004-es Terézanyuhoz hasonló karácsonyi hangulatú film, Hámori Gabriella és Csányi Sándor főszereplésével készült. Csinos falusi lány a plázában.
Az igazi Mikulás
(2005) - Cserhalmi György zsenialitásával sokan visszaélnek, kicsit most is ez történt: a magyar Tapló Télapó egy bicikli nyomába ered.

Movie.cc

Az oldal sűrűn frissített, és a legújabb filmektől a klasszikusokig szinte minden megtalálható az illegális kínálatában. A filmek adatlapja a felhasználók kommentek mellett hasznos adatokat is megjelenít, mint például a készítés évét vagy a film IMDb-n elért pontszámát. Maguk a filmek nagyrészt jó minőségben és sok esetben magyarul is elérhetőek. Az oldal hátulütője, hogy egyes filmek sokszor elérhetetlenné válnak, így például nem tudtuk milliomodszorra sem végignézni Macaulay Culkin karácsonyi kalandjait a Reszkessetek betörők 2-ben.

Minőség: többnyire 360 pixeles felbontású.
Felirat: Filmje válogatja, de a legtöbb film magyarra szinkronizált.

A három legjobb karácsonyi film:
A vizsga (2010)- Bergendy Péter drámájában egy ügynöknek 57 Karácsonyán kell vizsgáznia.
Télapu (1994) - A Tim Allen alakította Scott balesetet okoz a Mikulásnak, helyettesítenie kell.
Jégkorszak - Állati nagy karácsony (2011) - Sid, az őslajhár veszélybe sodorja a Karácsonyt.

Tubeplus.me

Korrekt alternatívát szolgáltat az angolul értő rajongók számára. Az előzőhöz hasonló felépítésű oldal az egészestés filmek mellett tévésorozatokat is hozzáférhetővé tesz. Az oldal üzemeltetői megérezték az ünnepi hangulat előszelét, így rögtön a kezdőlapon különleges karácsonyi filmeket válogattak össze a tematika kedvelőinek. A kereső itt is egyértelmű, a felkínált linkek közül (a legtöbb ilyen oldalhoz hasonlóan ez is külső linkeket gyűjt) több alternatívát is választhatunk. Regisztrációra itt sincs szükség, és ha van türelmünk egyesével kinyomogatni a böngészés során felugró 10-15 reklámablakot, könnyen és gyorsan juthatunk el az olyan kedvencekig, mint az itthon is nagy rajongótáborral rendelkező Tim Burton készítette Karácsonyi lidércnyomás.

TubePlus.png

Minőség: Általában 360 pixel.
Magyar felirat: Nincs.

A három legjobb karácsonyi film:
Karácsonyi lidércnyomás (1993) - A Halloweenváros sztárja átveszi a Mikulás szerepét.
Karácsony Artúr (2011) - A Télapó kisebbik fia nem nézi jó szemmel, hogy egy kislány kimaradt az ajándékozásból.
A Grincs (2000) - A Kobakhegyen lakó szörny nem szeret ünnepelni, és másokat sem enged.



Mozicsillag.com

A teljes felhasználói élményért regisztrálni kell. A gyors procedúrát követően olyan adatbázisban találjuk magunkat, ahol az ázsiai filmek külön kategóriát kapnak, és a Karácsony keresőszóra három oldalnyi találat ugrik fel. A kínálat könnyen helyettesíti a magyar karácsonyi televíziózást, olyan filmekkel, mint a DeVito és Broderick főszereplésével készült Kiskarácsony mindenáron, a Spencer-Hill páros Bunyó karácsonyig című gyöngyszeme, vagy A farm ahol élünk: A karácsonyi kaland nevű ünnepi különkiadással. Az oldal emellett kifejezetten erős az animációs filmek vonalán.

mozics

Minőség: Általában itt is csak 360 pixel
Magyar felirat: Filmje válogatja, de a legtöbb film magyarra szinkronizált.

A három legjobb karácsonyi film:
Fekete karácsony (1974) - A karácsonyi szünet előtt egy férfi zaklatja a kollégista lányokat.
Bunyó karácsonyig (1997) - Moses, a Vadnyugat ádáz fejvadásza már a zsebében érzi az 5000 dolláros jutalmat. Öccse, Travis közbelép.
Kiskarácsony mindenáron (2006) - A főszereplők célja, hogy egymás háza legyen a legramatyabb.

Youtube/Movies

A világ legnagyobb videómegosztóján a teljes filmek között a világ legrosszabb filmjének kikiáltott Plan 9 From Outer Space mellett megnézhetjük a Santa Claus című zenés-táncos mesét José Elías-szal a Télapó szerepében, ami több mint másfél óra szórakozást nyújthat a képernyő előtt ülőknek. A keresés itt összetettebb a korábbiaknál.

yout

Minőség: Általában 360 pixel.
Magyar felirat: Akad.

A három legjobb karácsonyi film:
Silent night bloody night (1972) Karácsonyi horror, semmi pénzből, rengeteg atmoszférával.
Santa Claus (1959) Mexikói Télapó-film, Szent Miklós ebben az eposzban a világ gyermekeinek,
illetve robotjainak a segítségével harcol meg az Ördög szolgájával.
Diótörő (1973) - Egy klasszikus véglet: Csajkovszkij-zenére animáció a szovjet Soyuzmultfilmtől.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása