Most, hogy egy természetfilm nyerte a nézettségi versenyt a magyar filmek közül a mozikban, az egyik legismertebb magyar természetfilmes munkáit mutatjuk be az Indafilmen: Tóth Zsolt Marcellét. A rendező-operatőrre 2002-ben figyelt fel a szakma, amikor a Fortyogó föld című alkotása elnyerte a filmszemle ismeretterjesztő nagydíját. Nemcsak olyan nehézségekkel kell szembenéznie, hogy egy elefántfóka-hím ne nézze vetélytársnak, a tévében a nemzetközi szinthez szokott nézők miatt a vizuális színvonalat is tartania kell.

 

A 2002-es év fordulópont volt a saját produkciós céggel ismeretterjesztő filmeket jegyző filmesnek, ebben az évben jutott el az Antarktiszra egy saját szervezésű filmes expedíció egyik vezetőjeként. Egy négyrészes filmsorozatot készítettek a György király-szigeten, ahol 30 évvel korábban Rockenbauer Pál és Szabados Tamás járt. Az expedíció után Molnár Attila Dáviddal megalapították a Természetfilm.hu filmes egyesületet, itt több tucat díjnyertes filmet, sorozatokat készítettek és készítenek a hazai tévéknek (Spektrum TV-től, a Duna TV-ig) és természetvédelmi programoknak (Life Túzoktól a Life Rákosi Viperán át a Life parlagi sasig). Az utóbbi években a legjelentősebb munkája a Láthatatlan madárfotós volt tavaly, amiről az Index is többször beszámolt.

 

Budapesti vadon (fikciós) - rendező, operatőr, producer

 

 

A Budapesti vadont 2006-ban készítették, több változata is készült: a 70 perces moziban is ment pár alkalommal, az 52 perces verzió ismeretterjesztőnek készült. Ezt a filmet kísérletnek szánták, a film alapja egy kitalált helyszín, a Pinty utca 17. háztömbje, és az ott élő emberi és állati lakóközösség. Ebben a keretben boncolgatja az ember és az őt körülvevő állatvilág együttélésének alapvető kérdéseit. Hárommilliót kaptak a filmre a Mozgókép Közalapítványtól. A forgatókönyvet Molnár Attila Dávid írta, főszereplők: Badár Sándor, Puskás Tivadar, Dégi János. A nemzetközi és hazai fesztiválokon jól szerepelt, több tucat filmes díjat gyűjtöttek be vele, helyenként a BBC alkotásait előzte meg.

 

 

Farkaslesen - operatőr

 

Farkaslesen

 

A forgatás 2002-ben kezdődött, amikor az ELTE Etológia Tanszékén elindult a farkas-program. Molnár Attila Dávid rendező operatőr két éven keresztül követte a farkasdajkák mindennapjait, és 2004-ben támogatásból fejezte be az utómunkálatokat. A filmben Csányi Vilmos professzor és kollégái beszélnek a kutya-farkas összehasonlítás eredményéről. A televíziós bemutatások mellett hazai és nemzetközi fesztiváldíjakat is nyert, és Németországban is kiadták DVD-n. A farkas-kutatások itthon forráshiány miatt leálltak, de a magyar kutatók irányítása mellett Ausztriában külön kutatóközpontot hoztak létre, hogy tovább dolgozhassanak ezen a témán.

 

Lilliputi mimkri - operatőr, vágó

 

Lilliputi Mimikri

 

A Liliputi Mimikri egy gyerekeknek szóló természetrajzi műsor, amiben cápák és ráják közül beszél az iskolásokhoz a buvár természetfilmes Molnar Attila Dávid, az előadást természetfilmes részletekkel tarkítják. Ez utóbbiakat a stáb a Vörös-tengeren és Pápua Új Guineában forgatta a National Geographic magazin támogatásával. Az utómunkálathoz állami támogatást kaptak, a vágás a Termeszetfilm.hu műhelyében történt. A Liliputi Mimikri csak külföldön lett siker: Németországban és Japánban is elnyerte a legjobb, gyerekeknek szóló természetrajzi műsornak járó díjat.

 

Patagónia tornyai - Ahol a madár se jár - rendező, operatőr, producer

 

Patagónia tornyai

 

Patagónia az extrém hegymászás egyik fellegvára, a Coloradó folyó és a Magellán-szoros közötti hatalmas területen. Három magyar fiatal elindult Dél-Amerikába, hogy megmássza a Torres del Paine Nemzeti Park meghódítatlan csúcsait. Bár a csúcsok csupán 2-3000 méter magasak, mégis ezek a jégkorszakban tükörsimává csiszolt gránittornyok az egyik legnehezebben megközelíthető hegycsúcsai közé tartoznak. A magyar sportmászásban ismert Babcsán Gábor 2003- ban két társával Nádasdi Oszkárral és Kovács Attilával, mászó expedíciót indítottak, a cél a Cota sziklafal meghódítása. A filmet az akkori ORTT támogatta 2 millióval. Számos hegyi filmfesztiválon szerepelt, a hazai csatornák közül az Ozone., MTV, Duna Tv vetítette.

 

Vidrasors - operatőr

 

Vidrasors

 

Az Animal Planeten mindenki látott már könnyfacsaró dokurealityt a családnál nevelkedő, árva kis oroszlánról, akiből mázsás csúcsragadozó lesz, és be kell adni egy rezervátumba, nehogy átharapja a pótmama torkát. Török Zoltán díjesővel jutalmazott természetfilmje is ugyanez hazai viszonyokra hangszerelve, Tóth Zsolt Marcell a film operatőre. Márta, a Vidrapark munkatársa otthon ápolgatja a szívbeteg, zuhanyrózsafüggő kis vidrát, a törzsőrmester kinézetű vadszakértő, Gera Pál viszont ragaszkodik hozzá, hogy az állat több időt töltsön a szabadban, különben még nehezebb lesz az elválás. Dráma, humor és két egymásnak feszülő nevelési stratégia, gyönyörű közeli, víz alatti és légi felvételekkel. Nemcsak Fekete István-rajongóknak kötelező.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása