Az urán pécsi sugárzását és Sas Tamás művészfilmnek szánt moziját is bemutatjuk a héten az Indavideo Filmen. Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilmes guru partikörúttal jelentkezik, Dyga Zsombor pedig korai, amatőr lelkesedéssel készült scifijével.

 

 

Szerelemtől sújtva

 

 

Kovács Patríciának, aki tavaly nyáron ment feleségül a volt parlamenti képviselő Gusztos Péterhez, és jelenleg Herendi Gábor HBO számára forgatott tévéfilmjében dolgozik, ez a 2002-es játékfilm hozta meg a színészi áttörést. A Sas Tamás-mozi 96 százalékában csak ő szerepel: ruhában és meztelenül. Patrícia ekkor főiskolás volt még, és egy hét alatt kellett felkészülnie a forgatásra, ez alatt a rendezővel átalakították a forgatókönyvet a személyiségére. "A legmeghatározóbb filmes élményem volt ez a forgatás, ez az egyetlen olyan igazi munkám, amit bár nem sokan láttak, de annyira azonosultak a karakterrel, hogy máig megállítanak az utcán, és leveleket írnak miatta" - mondta. Kairóban és Los Angelesben is fesztiválozott a filmmel.

 

Partik népe

 

 

Ez a technopartikról készült mozi is már retrónak számít, hisz 2002-es. 1991-hez, az akkor 200 fős maghoz képest 2002-re már egy-egy hétvégén közel 30-40 ezer fiatal indult el partizni. A filmet 3 hónapig forgatták, és 3 hónap volt az utómunka. Akárcsak a sorozat másik két darabja (A flaszter népe, Plázák népe) ez is 2 millió forintból készült, MMKA és ORTT támogatással. A szereplői DJ Naga, DJ Palotai, DJ Dork, Laki L. László, Vajdai Vilmos, Bernáth(y) Sándor és Zsiga, Hot X, Kömlődi Ferenc, Térey János, Poós Zoltán valamint "korabeli partiarcok". Szerepelt a Mediawave-en és a Volt Fesztiválon, vetítette a Duna Tv és a Hír Tv. Papp Gábor Zsigmond filmjét egy videós kollegánk, Horváth Balázs vágta.

 

Hunky Blues - Az Amerika Álom

 

 

Forgács Péter kitartó megfejtője a magyar népnek és történelemnek. Kihagyhatatlan mozija, a Hunky Blues elmagyarázza, mit jelent az amerikai álom, és mit jelent magyarnak lenni az Egyesült Államokban. 1890 és 1921-ben kivándoroltakról készült filmek, archív fotók, interjúk alapján készült. 2009-ben a film díszbemutatója volt az egyik fő eseménye a Nerw York-i magyar évnek (Extremly Hungary) a MoMa nagytermében. A projekt a New York-i Magyar Kulturális Intézet akkori igazgatója, Orsos Jakab László ötlete nyomán indult be, ő kereste meg a rendezővel Kovács Gábor producert. Nemzetközi archívumok vették meg a filmet, illetve június környékén jelenik meg dvd-n az USA-ban.

 

A tüke fenomén

 

 

Szó esik az urán különös sugárzásáról a dokumentumfilmben, a pécsi Cirfandli szőlők gyökérzetéről és egy Fakeman elnevezésű endogén retrovírus tehetségre gyakorolt hatásairól Kamarás Iván, Lovasi András, Katus Attila, Rátgéber László, Jakabos Zsuzsanna, Beck Zoltán, Takáts Eszter, Vujity Tvrtko elbeszéléseiből kirajzolódó furcsa összefüggésrendszerben. "Szőnyeg alá söpört anomáliák, rejtélyes jelenségek nyomában jár a Pécset vizsgáló dokumentumfilm. A Tüke Fenomén alkotói megküzdöttek azért, hogy nyilvánosságra hozzák felfedezésüket, ami alapjaiban változtatja meg pécsiséghez fűződő viszonyukat" - áll a film ismertetőjében. Százados Miklós rendező filmje 2010-ben az 57. Országos Függetlenfilm Fesztiválon a legjobb kreatív dokumentumfilm kategóriában első helyezett lett. Állami támogatás nélkül készült.

 

Kyrie

 

 

A Diákzsűri adott fődíjat 2005-ben a szemlén ezért a kisfilmért, ami egy halászról meg egy lányról szól. Bemutattuk már Mészáros Pétertől a tőmondat tartalmú Az Eső utánt, a Hajnóczy-adaptációt (Ki a macska? címmel), az európai uniós csatlakozásra készült A disznó útját és zárásként ezt az önismétlésnek ható Kyriet.

 

Uno

 

 

"9/11 napján épp az Inotai hőerőműnél csellengtünk, és olyan látvány fogadott, hogy abból azonnal sci-fi lett" - avat be Dyga Zsombor az Uno című kisköltségvetésű kisfilm keletkezésébe. A 2001-ben készült film egy antiutópikus világban játszódik, ahol az embereket kiütést okozó betegség tizedeli. Kannibálszerű, rejtőzködő fantomok hordája próbál megszerezni egy táskát a főszereplőktől, Nyitrai Illéstől (Macerás ügyek) és Réthelyi Andrástól (Moszkva tér). A film költségvetésének négyötödét a smink, a maszk és a jelmez vitte el.

 

Log Jam Snake

 

 

A nyúl, a farkas meg a medve próbálnak egy zeneszámot eljátszani, de mindig közbejön valami. Ez Alexei Alexeev Log Jam című sorozata minden filmjének a kiindulópontja. A sorozat első része 2009-ben Annecy Filmfesztiválon elnyerte a legjobb zenéért járó SACEM díját, majd 35 további fesztivál díj után a Studio Baestartsnál a Nickelodeon UK pénzügyi támogatásával további 12 epizód készült. A sorozat 2009-ben Annecy-ban elnyerte a televíziós kategória nagydíját, a Canal+ megvette a francia vetítési jogot. Magyar tévétársaság még nem jelentkezett érte.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rekka22 2011.07.24. 10:19:39

Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjét szeretném látni!

www.imdb.com/title/tt0146592/

www.youtube.com/watch?v=BnTNRjXOiOs

süti beállítások módosítása