Kiteszünk egy válogatást a Friss hús-fesztivál 2014-ben mozikban bemutatott kisfilmjeiből az Indafilmre. A Daazo szervezte idei fesztivál vasárnapig futott a Toldiban, erről itt írtunk ajánlót.

Csúszópénz (r: Kovács István)

A közönségdíjat tavaly a vetítések után leadott közönségszavazatok alapján ez a film nyerte. Erre is igaz, hogy tökéletesen rendezett kisfilm, bár ebben tökéletlenebb színészi gesztus is van Dékány Barnabás alakításában, Kőszegi Ákos viszont remek maffiózó. Idei ajánlónkban dicsértük Kovács új filmjét, a Betonzajt, de ezt az előzőt se hagyja ki.

Előbb adtam (r: Brauner Máté) 

Ez lett a Daazo díjasa, Brauner Máté filmje. Itt a vasárnapi kis realista családi lötyögésbe becsapó kínos és egyben röhejes drámai fordulat filmre vitelét díjazták. Az Isteni műszak főszereplője, Rába Roland itt is nagyot alakít.



A fal (r: Szabó Simon)

A film egy évvel ezelőtt díjat nyert a Tamperei Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválján, később pedig a Viktória, a zürichi expressz című magyar film kísérőfilmjeként vetítették a mozikban. Laci alkalmi munkákból tengődő, 16 év körüli cigány srác. Egy napon kőművesmunkát kap: egy falon kell dolgoznia a társaival együtt. Egy darabig segít a többieknek, majd a végén bepillant a fal mögé.

 

Delfinkirály (r: Szentpéteri Áron)

A filmet a magyar valóság egyik fontos szeletének dokumentarista pontosságú ábrázolásáért és az amatőr szereplők biztos kezű instruálásáért dicsérte a zsűri. A lazázás a tízemeletes panel tetején megy, meg a lepukkant játszótereken, és a vizibicikli kölcsönzőben.

Otthon (D: Bálint Gelley)

Ezt a balladisztikus atmoszférájának míves animációs megteremtésért emelték ki. A számtalan fesztivált megjárt rövidfilmet, Bodor Ádám Tanyai Lány című novellája alapján Gelley Bálint készítette. A filmben megjelenő karaktereknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Molnár Piroska, László Zsolt és Törőcsik Franciska.

Csomagtartó (r: Baranyi Gábor Benő)

Családi thriller Huszár Zsolt utolsó filmszerepével, és a kisfiút alakító Csukás Marci is remek gyerekszínész.

Tizenhárom és fél perc (D: Georgina Hegedűs)

Az éjszaka közepén a most Kossuthkifliben is szereplő Trokán Nórát láthatjuk, ahogy biciklijével egy autóba ütközik. A sofőr kénytelen a lány mellett maradni, amíg a mentő kiérkezik. 

Címkék: kisfilm friss hús

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Hartmann 2020.01.02. 10:50:27

Tetszenek ezek a rövid filmek. Tartalmuk velős, és pont addig tartanak, amíg a lényeg kibontakozik. Jó ötletnek tartom, kár, hogy egyre-másra leveszik-törlik az oldalról.

süti beállítások módosítása