És a horgonytetkós farkas. A Malackó rajzfilmsorozat a Preston Pig mesekönyv alapján készült a Varga stúdió közreműködésével, Hugh Laurie hangja volt eredetileg a gonosz. A teljes évad kikerült az Indafilmre.

A sorozat Colin McNaughton író-rajzoló Preston Pig mesekönyvei alapján készült. Tartalmában nagyon szigetországi, ki ne ismerné a három kismalac és a farkas történetét, ami egy angol népmese. A Malackó egyszerre tradicionális és nagyon mai.

Malackó egy olyan angol kisvárosban él, ahol mindenki disznó, kivéve az ősellenséget, Ordast, a farkast, akinek a kis főhősre fáj a foga. A disznók elég elfogadóak, nem nézik ki maguk közül a farkast, bár elég sokat üldözik. Malackó kedves, naiv, nem túl okos, de a véletlenek úgy alakítják, hogy mindig mindenből ő jön ki jól és a farkas rosszul. Pedig egy igazi rosszcsont fiú, aki minden ablakot focilabdával akar tesztelni.

Malackó első teljes évada itt található az Indafilmen, mint Az álarcos rém, A titokzatos csomag vagy a Tökmag hercegnő (a részeket lejjebb sorakoztatjuk).

A hagyományos technikával készült rajzfilm a mesekönyvek akvarelles hangulatát adja vissza, az eredeti dizájn volt a filmek alapja is. A rajzok nagyon szépek, annak ellenére, hogy a legkisebbeknek készült, a figurák és a háttér kimunkált, inkább visszafogott mint harsány. Hangulatban és színvilágban egyértelműen érződik rajta az angol mesehagyomány, és bár messze van Beatrice Pottertől, mégis az ő szelleme bújik meg a visszafogott színek mögött.

A rajzfilmsorozat epizódjai nyolcpercesek és mindegyiknek külön története van. A szereplők visszatérőek, de a sztori mindig új. A történetek nagyon egyszerűek, egészen kicsiknek valók, de egyáltalán nem bugyuták, inkább aranyosak. Egy kétéves kisfiúval teszteltük, neki nagyon tetszett, iszonyú izgalmasnak találta, hogy a malac mindig labdázik, meg mindig rácsodálkozott, hogy madarakkal indul a történet és a második epizódnál már ő is énekelte a főcímdalt: Jackómajackó! Ezek után nem merünk akadékoskodni a filmmel.

Mai mese, hisz tele van kulturális és popkulturális áthallásokkal: a Malackó és a farkas a Piroska és a farkast értelmezi újjá, és figurázza is ki, de sokszor kacsintanak a szereplők ki a nézőre, sőt kikapcsolják a tévét is egy epizód végén. Ahhoz képest, hogy 2000-ben indult a sorozat ma is aktuális áthallások vannak benne. (A mobiltelefonok bénák benne, de csak ennyi.) A főgonosz farkas figurájában ott van az összes gonosz, és bugyuta farkas, aki a mesetörténelemben megszületett. De tényleg, még a prérifarkas is eszünkbe jut, hiszen állandóan pórul jár ő is. Érdekes, hogy a sorozatban néhány disznó sportol, a legizmosabb mégis Ordas, a karcsú farkas, aki úgy öltözik, mint egy tengerész, van egy horgony-tetkó is a hasán. Ordas a sorozat antihőse, erre még az is rátesz egy lapáttal, hogy az eredetiben a Doktor House-t játszó Hugh Laurie a hangja.

Bár az angol mesehagyományok köszönnek vissza a Malackóban a gyártás magyar-angol-kínai koprodukcióban zajlott. A Varga Stúdió londoni stúdiója szerezte meg a megfilmesítés jogát, a gyártás részben itt Budapesten, részben egy kínai stúdióban zajlott Sanghaj közelében.

Ismert és sikeres sorozat volt Angliában, 2000. szeptember 21-i kezdettel vetítették. A filmet eredetileg az angol ITV (olyan, mint Magyarországon az Rtl Klub) rendelte meg, és a költségvetés 40 százalékát biztosította. A maradékot a Varga Stúdió Budapesten, illetve egy angol pénzügyi befektetőcég fedezte. A sorozatot sikerrel - jó nézettséggel - elsőként az ITV mutatta be. A folytatásról is volt szó, de finanszírozási nehézségek miatt erre nem került sor. A sorozatot a forgalmazó több országban is eladta, a gyerekek nemcsak Angliában bírták a focizó malacot.

A részek sorrendben:

Malackó, a gólkirály
A gördeszka verseny
Malackó, a gyerekcsősz
A kismalac és a farkas
A vetélkedő
A fejesugrás hátrányai
A csodálatos lopótök
Tökmag hercegnő
A kiscserkészek
A maszkabál
Malackó, a bajnok
Szent szalonna
A jó, a rossz és a malac
Az álarcos rém
A titokzatos csomag

Címkék: gyereknap preston pig malackó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása