Történelmi számítógépes játékok mellé készít kisfilmeket a MaNDA (filmarchívum) és a Történelmi Animációs Egyesület. Mindegyik film a Total War motorjával készült, full hd-minőségben. Tekintse meg az Indafilmen!

Baltavári Tamás történész korhű öltözetet és hadifelszerelést alkot a játékokhoz, de a harc fizikájába, szabályaiba és a helyszínekbe is belenyúlt. Egy nagyobb stáb áll a rendelkezésére: hadtörténészek, programozók, grafikusok, vágók és utómunka-szakemberek, mint Partig Kis Romeó-Viktor vágó, Hajnal Ödön grafikus és Magyar Zoltán programozó.

A piski csata

A Bem tábornok által december közepén Erdély felszabadítására indított győzelmes harc utáni, 1849. februári csatával foglalkozik a film. Egy hónap múlva Szeben előtt megtorpant a sereg, majd a város sikertelen ostroma után négynapos visszavonulás következett az osztrák haderő elől, Dévánál sikerült egyesülnie az erősítésekkel. Puchner, a császári csapatok vezére havasalföldi orosz csapatokat hívott be Nagyszeben és Brassó megszállására, hogy így minden erejét Bem ellen vethesse be. A két sereg Hunyad vármegyében, a Marostól délre, a sebes folyású Sztrigy folyó melletti Piskinél csapott össze.

A csata döntő jelentőségű volt. Vereség esetén a magyar sereg elvesztette volna Erdélyt, és ez megpecsételte volna a Debrecenbe szorult forradalmat is. Bem sikere viszont stabil hátországot teremtett, így sor kerülhetett a dicsőséges tavaszi hadjáratra.

Oldalunkon további 170 egész estés film, dokumentumfilm, természetfilm és kisfilm várja az olvasóinkat.


Az isaszegi csata

1849. április 6-án Isaszegnél a magyar sereg döntő csapást mért Windisch-Grätz és Franz von Schlik tábornokok jól felszerelt seregére. Az ütközet után a császári haderő kénytelen volt kiüríteni a Duna–Tisza közét, majd három újabb csúfos vereséget követően hazáig kellett hátrálnia.

A film szemléletesen mutatja be a korabeli hadművészetet, a seregek hadszervezetét, és fegyverzetét. Rávilágít a stratégia összefüggéseire, a vezetés nehézségeire, a tábornokok dilemmáira és hibáira. Az alkotók a 48-49-es sorozatot a Pákozdi csatával folytatják majd.

A mohácsi csata

Az első részben 1526-ig, a mohácsi ütközetig csatázhatják át a történelmet a játékosok, ezt a filmet már régebben is kitehettük. A játék nemcsak a harcokról szól: diplomáciai, gazdasági és politikai ügyek között kell lavírozni, és olyan problémákat is meg kell oldani, mint az Aranybulla-mozgalom, a tatárjárás vagy az 1347-es nagy pestisjárvány.

Magyar Mod Árpád kor

A héten a muhi csatáról és a pozsonyi csatáról készült két új filmet mutatta be (a filmekről részletek itt) a MaNDA az Örökmozgó moziban diákok előtt. A Mohácsi csata című animációs film folytatásaként az Árpád kor két meghatározó csatájával foglalkozott a Történelmi Animációs Egyesület. Ezek csak később kerülnek fel a netre.

A muhi csata a tatárjárás véres bevezetése volt, melyben a magyar sereget elpusztította a mongolok inváziója. A pozsonyi csata 907-ben, a honfoglalás után zajlott le a német birodalom és Árpád serege között. A fényes diadal, melyben –egyes források szerint- Árpád vezér életét vesztette a letelepedésünk záloga volt. 

A játék során az Árpád kor időszakát (997-1301) csatázhatják át a játékosok. A négy kampányon keresztül –a magyar történelem valós, izgalmas, fordulatokban bővelkedő eseményeit megismerve- játszható, stratégiai gondolkodást fejlesztő program valódi segítség a történelem tanulásban. A játék nemcsak a harcokról szól: diplomáciai, gazdasági és politikai ügyek között kell lavírozni, és olyan problémákat is meg kell oldani, mint az Aranybulla-mozgalom, a tatárjárás vagy az 1347-es nagy pestisjárvány. A stratégiai problémák valós történelmi alapra épülnek. Meg kell térítenünk, és egyesítenünk kell az országot Szent István alatt, Ádáz küzdelmet vívunk a Német-Római Császársággal és Bizánccal, hódítunk Halicsban és a dalmát partvidéken, védekezünk a kunok és tatárok ellen.

Az egyesület következő terve egy új technikával készülő nagyeposz lesz Hunyadi címmel. Az animációs film az 1456-os nándorfehérvári diadalt beszéli el.

Címkék: isaszeg csata piski

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Tarjan 2013.04.14. 10:45:45

A piski csata! Már az első mondat hibás!!!
"1849. február KILENC!" NEEEEEEEEM!!!
FEBRUÁR KILENCEDIKE!!!

Fehérvonat 2013.04.14. 11:17:26

És igen, már az első hozzászólás hozza az elvárásokat! Gratulálok! Ez ennek az országnak a baja, hogy a kákán is a csomót keressük. Kritizálni mindenki nagyon jól tud, de mikor neki kellene felmutatni valamit, akkor már megáll a tudomány...

Gnaeus 2013.04.14. 11:47:48

Ráadásul hülyeséget ír...

Joaquin 2013.04.14. 13:11:16

Ez nagyon tetszik. Felvétel programozónak van-e?

Lük 2013.04.14. 14:19:26

még szerencse, hogy elvileg HD videó csak az inda hozza az elvárt szintet

krferi 2013.04.14. 14:49:55

Köszi, Inda! Egyik se indul el.

seeer 2013.04.14. 15:53:12

Ezek a videók fantasztikusak! Én a mohácsi csatán könnyeztem... Bárcsak használtak volna ilyen animációs filmeket a történelem órákon mondjuk úgy már 15-20 évvel ezelőtt is. Én mindig is szerettem a történelmet, de sosem a magyar történelmet, mindig unalmasnak tartottam, viszont ezekkel a videókkal (és persze a hatásos háttérzenékkel) az ember képes átérezni, hogy mekkora volt a jelentősége ezeknek a csatáknak. A térképes magyarázatok nagyon jók, egy, a történelem iránt teljesen érdektelen ember érdeklődését is fel tudja kelteni.
Én szinte sosem dícsérek semmit, de a videók és a készítőik előtt le a kalappal, köszönöm!

István Veres 2013.04.16. 00:38:48

Jó lett! Tetszik! Valami újat hozhat az oktatásba is, bár Én "aláfestés" nélkül is szeretem a Történelmet :-) :-) Csak így tovább. Várom a következő részt.

süti beállítások módosítása