A legjobb tavalyi filmnek olvasóink Bergendy Péter A vizsgáját választották az Indafilm szemléjén, ahol az Index a tavalyi Magyar Filmszemle alkotásait vetítette egy hétig, ezzel is próbálva betölteni azt az űrt, hogy idén elmaradt a hivatalos mustra. A filmek ma éjfélig <a href="http://film.indavideo.hu/browse/filmszemle" target="_blank">még fent vannak</a>.

Február 18 és 24 között az Indafilmszemlén összesen 160 ezren tekintettek a szemlés filmekbe: volt aki csak tízpercre, de sokan végig is nézték az alkotásokat (összesen hat játékfilmet és hat kisfilmet). Míg legjobbnak A vizsgát választották olvasóink, a legnézettebb Jankovics Marcell Az ember tragédiája lett.

Bergendy Péter A vizsga című filmje nyolc nagyjátékfilm közül lett olvasóink szavazatai alapján a tavalyi év kedvence: 8,5 ponttal lett első, ennyit kapott az 1-10-ig terjedő skálán, második Az ember tragédiája (6,81), harmadik Cserhalmi Sára filmje, a Drága besúgott barátaim (6,13). Bár még kísérleti próbálkozásnak szántuk az idei szemlét, a győztesnek díjat is osztottunk.

A rendező vasárnap este vehette át a szemlezáró-film Aréna moziban tartott vetítése előtt az Aranykorsó-díjat, és az olvasóink respektjét bizonyító Legjobb tavalyi filmnek járó oklevelet. "Nagyon örülök, hogy ez a díj keretezte be a filmem kapcsolatát az Index-szel - mondta a közönségnek. - A bemutató után nagyon izgultam, milyen kritika jelenik meg itt, hisz köztudottan nem bánnak kesztyűs kézzel a magyar filmekkel, de aztán dicsérték, és most, egy évvel később A vizsga az Index olvasóinak tetszését is elnyerte". (Interjúnk a rendezővel itt olvasható.)

Az átadás után szemlezáróként Pálfi György Final Cut című filmjét vetítettük az Aréna Plázában, amire a szavazók közül választottunk ki 250 jelentkezőt. Ez annyiban számított exkluzív programnak, hogy szerzői jogi okok miatt csak kivételesen, zártkörű vetítésen lehet megnézni a 450 filmből egy új, romantikus filmmé vágott mozit.

A tavalyi év legjobbja-szavazáskor nyolc filmet vetettünk össze: a versenyző mezőnybe hozzácsaptuk azokat a filmet is, amiket nem kaptunk meg a jogtulajdonosoktól: Deák Krisztina Aglaja című filmje még nemzetközi versenyeken fut, a köztévé pedig Szabó István Az ajtó című filmjét nem tudta még odaadni. Ezeknél a filmeknél Szabó Simon színész-rendező ismertetése nyújtott segítséget olvasóinknak az értékeléshez.

Önök hat nagyjátékfilmet nézhettek végig az Indexen egy hét alatt, a legnézettebb Jankovics Marcell Az ember tragédiája lett: 41,7 ezren kezdték el nézni, bár hosszúságánál fogva is ennél a filmnél volt a legrosszabb végignézési arány, azért így is szép számokat produkált: a 10. perc után - amikor a nézők észrevették, hogy ez egy egész estés film - 13 ezren maradtak, de a 2,5 órás végét is 6000-en várták ki. A filmet 2970 rajongó Facebookon is megosztotta. Itt ugye egy hét alatt talált 40 ezernél több érdeklődőt a húsz év alatt készült animáció, míg több hónap alatt a magyar mozikban - persze fizetősen - 20 ezren ültek csak be a filmre.

Második a Drága besúgott barátaim lett Cserhalmi Sárától (36 ezer indítással) az Indafilmszemlén, és ezt többen nézték most végig, mint ahányan több hónap alatt jegyet vettek rá a mozikban (8000 eladott jegyet produkált). Harmadik lett Bergendy Péter A vizsgája (20 ezer nézővel), valószínűleg azért csak ennyien nézték, mert ez a film, bár dvd-n még nem jelent meg, már illegálisan is fent van a neten. Török Ferenc Isztambulja lett a negyedik, ötödik a Magyarország 2011 című szkeccsfilm, amit Tarr Béla produceri vezetésével hozott össze 11 magyar filmes, és hatodik Bernáth Zsolt ifjúsági filmje, a Sherlock Holmes nevében.

A hat kisfilm közül Lakos Nóra Edinája lett az első 8 ezer nézővel, ebben a szerző újradefiniálja A nőt, második a több alkotó (Fogarasi Gergely, Besnyő Dániel, Kalmár Bence és Kálmán Mátyás) csúcsagymenése: a +36, harmadik Baranyi Gábor Benő Családi kört a horrorral elegyítő filmje, a Csomagtartó.

Az Indafilm egy ingyenes online moziterem, így mások a mozinézési szokások is, sokan bekukkantanak, és csak néhány percig maradnak, mások végignézik az alkotásokat. De az adatokból nemcsak ez látszik, hanem az is, hogy a magyar filmekre igenis van nézői igény.

A filmeket hétfő éjfélig még itt láthatják, az Isztambult például hd-minőségben.

 

 

Indafilmszemle 2012

Tavaly is kitettük az előző szemle filmjeit, 2012-ben két napig erősítettünk a magyar filmes-vonalra a fapados, Tarr Bélák szervezte szemle miatt: akkor 100 ezren nézték meg az öt játékfilmet és öt kisfilmet az Indexen, de ez nagyrészt az Üvegtigris 3 közönségfilmnek volt köszönhető. Akkor is szigorúan 2011-es szemlén szereplő játékfilmekkel és kisfilmekkel indultunk, Till Attila és Kárpáti György Mór  kisfilmjei, a Csicska és az Erdő fesztiválszereplés közben debütáltak nálunk. Jól futottak az inkább művészfilmesként ismert rendezők játékfilmjei is: Rudolf Péter filmje után a játékfilmek ebben a sorrendben végeztek: Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalja, Mundruczó Kornél Frankenstein terve, Dézsy Zoltán ügynökfilmje, Az ügynökök a paradicsomba mennek és Miklauzic Bence Zöld sárkány gyermekei-alkotása.

Címkék: film szemle 2013 indafilmszemle indafilm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaborm · http://gaborm.blog.hu 2013.03.11. 08:16:34

És a 160 még több lehetett volna ha ez a nyomorúságos külföldizés végre megszűnne itt az IndaFilmen. Legyen már valaki olyan kedves és magyarázza már meg szájbarágósan, hogy miért fáj a terjesztőknek ha külföldön élő magyarok és magyarul tanuló / beszélő emberek is megnézik a magyar filmtermés legjavát? Mert ne mondja nekem senki, hogy "majd jól eladjuk külföldre sok pénzért" megállja a helyét. De ha így is lenne, mutassa már meg valaki, hogy hol lehet külföldről elérni akár egyet is az itt megtalálható gyöngyszemek közül? Fizetek is érte (pl. a MUBI pont erre való ) csak döntsék már el végre, hogy bemutatják a legszélesebb közönségnek, vagy jajonganak tovább a nézők alacsony számán...

IndavideóFilm 2013.03.11. 10:00:12

A 160 ezer nem kevés, háromszorosa a hivatalos szemle rekordnak. Mint a cikkből is látszik, nem mi jajongunk, maximum a moziforgalmazók.

Az Indafilmre a filmeket a jogtulajdonosoktól magyarországi vetítésre kapjuk.

gaborm · http://gaborm.blog.hu 2013.03.12. 09:35:35

@IndavideóFilm: Elnézést ha nem lett volna világos. Nem is rólatok beszéltem hanem a terjesztőkről. Nem vitatom a 160 ezer kitünő eredményét sem. Tudom régi már ez a vita, azóta folyik amióta létrejött ez az oldal. Mindössze nem tudom, hogy hol máshol lehetne kiadni magambol ezt a frusztrációt mert ugye minden egyes terjesztőnek írni képtelenség, és mivel Ti mindegyikkel kapcsolatban vagytok talán minden alkalommal rá lehetne kérdezni. Azt is értem, hogy csak MO-ra kapjátok a jogokat, hisz többször is leírtátok már. A kérdésem arra vonatkozott, hogy miért csak MO-ra.

Azt is megértem, hogy nektek ez nem érdeketek, hisz már a pár másodperces videóknál is üzenet fogad a külföldi sávszélesség hiányáról. Nekem nyolc mindenki úgy esik el a megálmodott bevételétől ahogy jól esik neki, mint ahogy a magyar ekönyv kiadás is a homokba dugja a fejét mert nem ad ejogokat csak papírra így a külföldön élő nem fog a könyv árának 20 szorosáért szállítást fizetni, a külföldön soha meg nem jelent DVD-kből sem lesz bevétel mert soha nem is fogja tudni senki, hogy létezik még kiváló magyar filmezés...

Ha lehet gondolkozzatok el egy havi díjas prémium konstrukcióban amivel minenki jól járna, talán arra a terjesztők is vevők lennének és végre nem kellene állandóan proxyt használnom.

Mégegyszer bocs a kifakadásért.

süti beállítások módosítása