Az egyik legismertebb magyar természetfilmesnek, Tóth Zsolt Marcellnek a filmjével ajánljuk az Indexen a Gödöllőn vasárnapig futó második Nemzetközi Természetfilm Fesztivált. A film címe: a Vargyas-szoros elveszett világa. 

A 2002-ben befutott Tóth Zsolt Marcell rendező-operatőrnek már eddig is megannyi jó filmjét feltettük az Indafilmre, ezúttal a Lerner János társrendezővel közösen jegyzett Vargyas-mozit tesszük teljes terjedelmében elérhetővé. Ebben Varga Lívius zenész és megszállott természetjáró vezeti a nézőt a medvék, hiúzok és a farkasok járta, a barlangok és a sziklatornyok szabdalta különleges erdélyi helyen.  

Címkék: természetfilm

Tőlük búcsúzott a filmszakma

 2016.04.27. 17:35  gk

Arról mi is megemlékeztünk, hogy a II. Magyar Filmhét minden vetítése előtt lement egy pár perces videó, amiben a filmszakmai halottjai előtt tisztelegtek. A Nemzeti Színházban tartott ünnepélyes díjátadón (beszámolónk) is vetítettek az In Memoriam összeállításból egy hosszabb verziót, de a teljes anyag az Indafilmen látható először.

A Filmhetet szervező Filmalap a szakmával együtt ezzel a kisfilmmel igyekezett méltó módon megemlékezni azokról a filmesekről, akik 2011 január 1 és 2016. január 1. között haltak meg. 

Idén is készítettünk egy válogatást az előző évi Friss Hús fesztiválról az Indafilmre, hogy olvasóink maguk nézhessék meg és értékelhessék a magyar kisjátékfilmeket. A tavalyi fesztivál 30 filmjéből válogattunk, és kértük az alkotók hozzájárulását az internetes megjelenéshez. Szempont volt, hogy jó filmek legyenek, és online felületen megoszthatóak, vagyis már ne fussanak nemzetközi fesztiválokon. A filmeket ingyen lehet megnézni, és bónuszként a rendezőkről és filmjeikről is igyekeztünk újabb infókat megtudni.

Címkék: friss hús

33 ezren nézték a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) előző évadának tíz díjazott kisfilmjét az Indafilmen, az idei fesztivállal párhuzamosan. A tíz film még a hét végéig itt megtekinthető.

Ez lett a top 3:

1. Heaven’s Vanguard (Szabó András) - 9587 nézőItt debütált Emil Goodman (Szabó András) Henry Waltz-projektjének első rövidfilmje, a legjobb videóklip díjat elnyert Heaven’s Vanguard.  Ez egy elképzelt egészestés film vizuális ízelítője. 

2. Három nagymamám volt (Glaser Katalin) 8213 nézőGlaser Kati szellemes családtörténete, a Három nagymamám volt című viccesen őszinte film eredeti rajzstílussal is online premier. A KAFF-on a legjobb forgatókönyv, és az Országos Diákzsűri díját is megkapta.

3. Nyuszi és őz (Vácz Péter) 5675 nézőVácz mesterszakos diplomafilmje több mint 120 fesztiváldíjat nyert világszerte.

És bónuszként egy film az idei fesztiválról, Kungl Mátyástól: Lány hátizsákkal:

Címkék: animáció kaff

Az előző évad Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) legjobb filmjei akár grafittal, akár számítógéppel készültek, az eredetiségükkel a hazai díjazásuk óta számtalan nemzetközi fesztiválon is nyertek. Most nézzük ezeknek az animációknak a rendezőit: honnan indultak, és mi lett velük azóta. Aki nem látta ezeket az animációkat, nálunk egy hétig még bepótolhatja - az idei június 28-ig tartó KAFF ürügyén.

A 77-ben született Csáki László a My Name is Boffer Bings című filmmel aratott utoljára fesztiválsikert. Többszörös díjnyertes rendező, vizuális művész és a MoME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanára. Csáki a film és az animáció világában is ismert. Animációiban fekete világokban mozognak fehér vonalrajz hősei (Napok, amelyeknek értelmet adott a félelem, 2003; Darazsak, ludak, körtefa, 2005). Legutóbbi munkája már kevert technkával készült: négy évig egy raklapnyi krétával minden kockáját kézzel rajzolta meg, majd az Umbrella stúdió végezte a digitális utómunkát. A filmet itt lehet megnézni.

csaki_laszlo.jpg

Vácz Péter 1988-ban született Budapesten. Tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tervezőgrafika szakán kezdte, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán folytatta. Az itt készült Patakiskola című BA diplomafilmjét tucatnyi nemzetközi fesztiválon vetítették, a nálunk is megtekinthető Nyuszi és Őz című mesterszakos diplomafilmje pedig több mint 120 fesztiváldíjat nyert világszerte. Jelenleg Berlinben él, és a londoni Picasso Pictures animációs cég szerződtetett rendezője. Itt készítette a James zenekar legújabb bábanimációs videóklipjét (All I’m Saying). A Nyuszi és Őz című filmet itt lehet megnézni.

vacz_peter.jpg

Horváth-Molnár Panna a a Dipendenzával került a listánkra. 2012-ben diplomázott a MOME animáció szakán. Ugyanabban az évben részt vett az Animation Sans Frontieres elnevezésoű európai animációs tréningen. Háttértervezőként és látványtervezőként dolgozik, miközben saját film- és sorozatterveit fejleszti. A dialóg nélküli, groteszk animációs szerelmi háromszög történetét itt lehet megnézni.

panna-horvath_molnar.jpg

Glaser Katalin filmje A három nagymamám volt a legjobb forgatókönyvíró díját kapta. A rendező 1983-ban született Budapesten. 2001-ben a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán végzett. 2008-ban szerzett diplomát a MOME animáció szakán. 2009 óta a MOME-n tanít. 2001 óta számos hazai csoportos kiállításon szerepelt, 2009-ben első önálló kiállítása Vergődő kentaur címmel volt látható a Liget Galériában. Készített logókat, szpotokat, részt vett több arculattervezési projektben. A viccesen őszinte, eredeti rajzstílussal készült filmet itt lehet megnézni.

glaser_katalin.jpg

A játék- és dokumentumfilmjeiről ismert Szirmai Márton (Szalontüdő, MINIMÁL) első animációs rendezésében a Grimm Café-ban a híres meseszereplők kevéssé heroikus utóéletébe pillanthatunk be. Szirmai 1977-ben született Budapesten. Szabadúszó szerkesztő, rendező, vágó televíziós és független produkciókban. A filmet itt lehet megnézni.

szirmai_marton.jpg

Emil Goodman, polgári nevén Szabó András, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett 2011-ben. Azóta az Umbrella Stúdióban dolgozik reklámfilmek, videoklipek rendezőjeként. Henry Waltz c. diplomafilmje egy elképzelt egészestés film vizuális ízelítője. Ennek a projektnek az első önálló rövidfilmje a Heaven’s Vanguard. A filmet itt lehet megnézni.

emil_goodman.jpg

Gál Julianna Mother Beast című alkotása kísérleti animációs rövidfilm, ami az egész világot behálózó spirituális energiák forgószelének véletlenszerű aktusaiból épül. Gál 1981-ben született Budapesten. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után 2000-ben lakberendezéssel kezdett el foglalkozni, a hagyományos rajzanimációt a Pannónia Filmstúdióban sajátította el. A MoMÉ-n animáció szakra járt, 2005-ben a C.A.K.Ó. Stúdióban bábkészítőként dolgozott. 2009-ben Spanyolországba költözött, ahol festeni kezdett, valamint elkészítette első önálló rövidfilmjét. 2011 óta Argentínában él, ahol a Stopmotion Collective alapítótanára, és a cordobai El Birque stúdióban animátorként dolgozik. A filmet itt lehet megnézni.

gal_julianna.jpg

Végső Ágota 2012-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. Filmje, a Szörnycsapda magával ragadó streetart film a főszerepben egy plakátfigurával, aki szembeszáll a várost fenyegető gigantikus szörnnyel. Filmterveivel különböző nemzetközi projektekben vesz részt, dolgozott a dán főiskola, az Animation Workshop berkein belül is, legutóbbi munkáját Lisszabonban fejlesztette. Rendszeresen készít animációs videókat a ingyenes oktatási fórum, a TED-ed részére. A filmet itt lehet megnézni.

vegso_agota.jpg

Kopasz Milán különleges animációs origami szignálfilmjével, a Polyhedron Blues-zal szerepelt a válogatásban. A rendező 1986-ban született Szolnokon. Idén végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. Elsősorban Pupettoons-filmeket, azaz olyan stop motion animációkat készít, ahol a mozgásfázisok előre el vannak készítve, és kockánként kell cserélgetni őket a kamera előtt. Ezzel a technikával készítette a 2014-es Hiroshimai Nemzetközi Animációs Fesztivál magyar programjának hivatalos szignálfilmjét is. Rövidfilmjeit és alkalmazott animációs filmjeit rendszeresen vetítik nemzetközi és magyar fesztiválokon. A filmet itt lehet megnézni.

kopasz_milan.jpg

 A portréfotókat a KAFF katalógusából kaptuk. 

Címkék: animáció filmrendező kaff