Majdnem friss hús

 2013.03.28. 16:55  IndaFilm

Csütörtökön és pénteken a kisfilmesek mutatják meg magukat a Toldi mozikban: Friss hús elnevezésű kétnapos vetítés-sorozatukat a Daazo karolta fel. Aki nem jut el moziba, már a neten is megnézheti az alkotók előző munkáit. Az Indafilmen.

Schwechtje Mihály : Porcukor

Schwechtje Mihállyal kezdünk, aki 2010-ben diplomázott filmrendező szakon, a Porcukor kisfilm lett a vizsgafilmje. Ebben a rendező szerint három legszebb fiatal magyar színésznő látható egy kisállat-kereskedésben dolgozó fiú körül: a barátnő Földes Eszter, az angoltanárnő Trokán Nóra, Higurashi pedig Kiss Diána Magdolna.

Schwechtje jó pár kisfilmet jegyez: 2006-ban Az alma című kisfilmje a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó diákzsűri díjat nyerte a filmszemlén, 2009-es Hideg berek-je fődíjas lett ugyanitt. 2012-ben Hőség című nagyjátékfilm a Sundance fesztivál forgatókönyv-programjában a legjobb 12 terv közé került. Ugyanezt a tervet a filmalap elutasította.

Szabó Szonja: Roadmovie

Szabó Szonja 2007-ben diplomázott a színművészetin. Többnyire önköltségen készíti a filmjeit. A Komoly dolgok című munkája a 41. szemlén elnyerte a Diákszűri Fődíját tévéfilm kategóriában. Jelenleg Szonja is első nagyjátékfilmje forgatókönyvén dolgozik. 

Roadmovie című kisjátékfilmjében éneklősbetét és egy macska is látható. A főszerepben Bánfalvi Eszter és Polgár Csaba. A sztori szerint egy lány útnak indul, hogy felkeresse a szeretett férfit a Balaton-felvidéki szõlõjében, de a pasi a családjával nyaral ott. A lány legjobb barátja társul szegődik, és az út során célozgat arra, hogy ez a rajongás a pótolhatatlannak hitt férfi irányába, némileg egyoldalú. Pénz és technika nélkül készült.

Erdélyi Dániel: 411-Z

Erdélyi Dániel már tíz éve végzett a színművészetin, diplomafilmje az Előre! című játékfilm volt. Azóta rövidfilmeket, reklámfilmeket és videóklipeket rendezett. A Beugró és a Mindenből egy van című tévéműsorok társrendezője is. Jelenleg új forgatókönyvén dolgozik. A 411-Z című kisfilmje a cannes-i fesztiválon debütált. A főszereplő uszályt olyan metaforának szánta a rendező, ami az alkalmatlan vezetőket, rossz kormányosokat állítja pellengérre.

Tóth Barnabás: A mérleg nyelve

Tóth Barnabás 2003-ban végzett a Filmművészetin. Eddig 15 kisfilmet, egy tévésorozatot, a Csalfa karma című websorozatot és egy nagyfilmet (Rózsaszín sajt) készített. A mozgókép mellett az improvizációs színház és a hangoskönyv-felolvasás foglalkoztatja. A mérleg nyelve című, kicsit didaktikus kisfilmjét mutatjuk be.

Filmjében "Éhségsztrájkolok! Jogtalanul rúgtak ki" – transzparenssel egy iroda előtt üldögélő nő a főszereplő, akit közöny kísér a dolgozók és a vezetőség részéről. Mint a rendező mondja: "Nemrég történt események optimista továbbgondolása a kisfilm."

 Csuja László: Foszfor

Csuja László 2012-ben végzett a Színművészeti forgatókönyvíró szakán. Kisjátékfilmeket rendezett. Foszfor című filmjét vetítették a Cork, Tampere és Edinburgh-nemzetközi filmfesztiválokon. 



A történet egy apáról (Gyabronka József) és egy fiúról szól: az apa arra kényszeríti a fiút, hogy a város szélén kössék ki a kutyájukat. A fiú nem mer ellenkezni, de mikor hazamennek, mégis megpróbál föllázadni az atyai szigor ellen.

Lakos Nóra: Edina

És az utolsó kisfilm, ami már az Indafilmszemle óta látható nálunk, Lakos Nóra kellemes metafilmje, amiben (Cserna-Szabó András novellája után szabadon) egy író igyekszik hősnője küllemét-belbecsét definiálni, csak éppen mint az efféle próbálkozások általában, visszahull önmagára, és majdnem ugyanannyit elmond a szerzőről, mint teremtményéről. Edina nagyvárosi utcákon csalinkázik, zebrákon rohangál át csókokra vadászva, végül fiújával lefekszik, aki a reggel beköszöntével megpróbálja újraalkotni a nőt.

A Friss hús fesztivál kisfilmjeit március 28-án és 29-én lehet megnézni a Toldi moziban. Trailereket itt, itt és itt nézhetnek. A rendezőkről további információkat itt láthatnak.

Címkék: fesztivál kisfilm friss hús

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása